Počelo suđenje za zločine nad civilima zatočenim u vojarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstva BiH i obrana, počelo je suđenje Besimu Muderizoviću, Ramizu Avdoviću i Iliuan-Nicolaeu Vintili, optuženima za zločine u vojarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Prema optužnici, Muderizović, Avdović i Vintila su od kraja lipnja do kraja studenog 1992., kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, sudjelovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su u vojarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu zatočeni civili srpske nacionalnosti bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, te prisiljavani na rad.

Muderizović je, kako stoji u optužnici, bio zapovjednik vojnog zatvora u vojarni “Viktor Bubanj” i zamjenik upravitelja na petom katu Okružnog zatvora u Sarajevu, Avdović zapovjednik straže u ovim objektima, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj vojarni.

Muderizović i Avdović su u pritvoru od listopada ove godine, dok se Vintila brani sa slobode.

Čitajući optužnicu, Dževad Muratbegović, tužitelj Tužiteljstva BiH, kazao je da su optuženi “svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem, doprinijeli protuzakonitim zatvaranju, povredama tjelesnog integriteta ili zdravlja, te prisiljavanju na prinudni rad’’ zatočenika.

“Besim Muderizović nije poduzeo mjere za poboljšanje uvjeta higijene i ishrane zatočenika. Civili su bili smješteni u neprikladnim prostorijama, bez kreveta i bez prekrivača. (…) Iako su postojali uvjeti, nije im pružena adekvatna medicinska pomoć”, rekao je Muratbegović.

Iznoseći uvodnu riječ, Tužiteljstvo BiH je naglasilo kako će dokazati da su zatočene civile premlaćivali optuženi Avdović i Vintila, zajedno s drugim stražarima, te da su zatočenici vođeni na prinudni rad, gdje su ih stažari i vojnici u više navrata premlaćivali.

“Izjavama svjedoka dokazat ćemo da su prostorije vojarne ‘Viktor Bubanj’ korištene za pritvor od 100 do 200 osoba. Civili su dovođeni iz svojih kuća, a među njima je bilo između 15 i 20 žena. (…) Dokazat ćemo i da zatočeni civili nisu pripadali vojnim strukturama”, rekao je tužitelj Muratbegović.

Obrana prvooptuženog Muderizovića kazala je da je optužnica neosnovana i da predstavlja “vještu pravnu konstrukciju”, te da će tijekom dokaznog postupka dokazati da njihov branjenik nije imao saznanja o udruženom zločinačkom poduhvatu, prenosi BIRN – Justice Report.

Prvi svjedok Tužiteljstva bit će saslušan 28. ožujka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*