Počeo proces protiv Paravinje: Optuženi tvrdi da je nevin

Iz drugog pokušaja započela je Glavna rasprava u kaznenom predmetu protiv optuženog Dragana Paravinje (43) kojeg Državno odvjetništvo u Šibeniku tereti da je u lipnju prošle godine počinio teško kazneno djelo ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne Antonije Bilić iz Kričaka kod Drniša i kazneno djelo pokušaja silovanja 25-godišnje Marine Damjan.

Sudsko vijeće odlučilo je da se sa cijelog tijeka sudske rasprave isključi javnost s obrazloženjem da su dva kaznena djela od kojih je jedno teško, počinjeno na štetu maloljetne djevojke. S obzirom na prirodu tih kaznenih djela izvjesno je da će tijekom Glavne rasprave doći do iznošenja pojedinosti iz intimnog života maloljetnice, te podataka iz njezinog privatnog života kao i detalja iz osobnog života druge žrtve. Time su ispunjeni uvjeti za isključivanje javnosti sa suđenja do njegova samog kraja, izjavila je predsjedavajuća sudskog vijeća sutkinja Nives Nikolac pozivajući se na članak 293. KZ. Dodala je kako se bez odobrenja ovog suda ne smiju objavljivati detalji sa suđenja. Prije toga, i zamjenica državnog odvjetnika Sanda Pavlović Lucić usprotivila se nazočnosti medija na suđenju s obrazloženjem da je kazneno djelo počinjena nad maloljetnicom te zbog zaštite osobnog života druge žrtve.

U ime oštećene obitelji Bilić, njihov pravni zastupnik Vinko Ljubičić, odvjetnik iz Splita, također je zauzeo isti stav protivljenja nazočnosti medija na suđenju. Naveo je kako i kazneni zakon ide za tim da se zaštiti žrtva i žrtvina obitelj. Javnost će imati prilike u dovoljnoj mjeri saznati što se događa na glavnoj raspravi ali i obitelj ima pravo da ovo suđenje prati u miru, dodao je Ljubičić.

Prenoseći stav svog branjenika Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović izjavila je kako se ne protivi nazočnosti novinara na suđenju, te da će se njezin klijent na pitanje da li je razumio optužnicu i da li se osjeća krivim odgovoriti da je »nevin«.

Od ulaska u sudnicu Paravinja je pokušavao dominirati sudnicom stalnim ubacivanjem i zahtjevima nastojeći se nametnuti medijima i javnosti što mu na kraju nije uspjelo. Na upit sutkinje Nives Nikolac je li suglasan da ga zastupa odvjetnica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović, Paravinja se požalio na, navodno mu uskraćenu komunikaciju zbog koje, kako je pojasnio, nije uspio odabrati odvjetnika po vlastitom izboru. Sutkinja ga je upoznala sa njegovim pravom da odvjetnika po vlastitom nahođenju može izbarati do kraja suđenja.

Umjesto traženog decidiranog odgovora je li suglasan da ga zastupa odvjetnica Giljanović, Paravinja je izjavio kako nije suglasan da počme suđenje dok mu se ne odgovori na uloženi prigovor kojim je tražio izuzeće sudskog vijeća i suda, te da mu se odgovori na prigovor kojeg je uložio na optužnicu. Dometnuo je da mu se uskraćuje pravo na odabir odvjetnika te konstatirao da je očigledno da se zloupotrebljava njegovo pravo da izlaže dokaze koji mu idu u korist.

Sutkinja Nikolac upozorila ga je da se pristojno ponaša i poštuje sud, međutim on je i dalje koristio svaku priliku da upada u riječ i postavlja svoje zahtjeve. U jednom trenutku robusno se zapitao »hoće li dobiti riječ ili on treba glumiti marionetu«. Dodao je kako je njegovom bivšem branitelju Branku Baici bilo zabranjeno iznositi neke činjenice te je iskazao bojazan da će sa isključivanjem javnosti tužiteljstvo do kraja sprovoditi što je naumilo i započelo.

Paravinja je u sudnicu Županijskog suda u Šibeniku doveden s lisicama na rukama koje su mu ubrzo skinute. I ovog je puta na raspravu došao gotovo u zapuštenom izdanju kao i prvi puta. Na sebi je imao gornji dio sportske trenirke i izbljedele farmerice. I ovog je puta bio neobrijan. U rukama je čvrsto držao komad papira sa tekstom nepoznatog sadržaja ispisanog rukom. Uspjeli smo pročitati da se radi o njegovu zahtjevu za izuzećem suda. Pisamce mu je očito trebalo poslužiti za još jedan pokušaj manevra kako bi tijek suđenja usmjerio u njemu pogodnom smjeru.

Suđenje su iz prvog reda pratili članovi obitelji Bilić: Antonijine sestre Ana i Katarina, brat, te roditelji Milka i Mile koji su ujedno i svjedoci u ovom kaznenom predmetu. Osim njih, prvog dana sudske rasprave saslušan je i svjedok Marko Rančić.

Pola sata nakon početka suđenja ispred zgrade suda pojavio se Paravinjin otac Obad koji se bijesno otresao na fotoreportere koji su ga snimali pitajući ih za dozvolu za snjimanje.

Izvor: vjesnik.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*