Počinitelji nepoznati i 12 godina nakon atentata na Leutara

Članovi izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo danas su u Sarajevu odali počast i položili cvijeće na mjesto gdje je prije 12 godina izvršen atentat na zamjenika ministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara.

Atentat podmetanjem eksplozivne naprave u službeni automobil visokog hrvatskog dužnosnika izvršen je 16. ožujka 1999. godine, a Leutar je od posljedica ranjavanja preminuo 12 dana kasnije, na današnji dan, 28. ožujka 1999. godine.

Glavni tajnik spomenute udruge Vladimir Džakula je kazao novinarima da je prosto nemoguće da se do sada ništa nije učinilo na otkrivanju počinitelja atentata na Jozu Leutara.

– Jozo Leutar je bio i član HVO Sarajevo, te se na samom početku rata 1992. godine uključio u pripreme za obranu grada Sarajeva, istakao je Džakula.

Mjesto atentata na Leutara pohodilo je danas i izaslanstvo u kojem su bili i federalni dužnosnici imenovani od stranaka potpisnica Platforme – Nermin Nikšić, Jerko Ivanković Lijanović, Desnica Radivojević, Zoran Mikulić i Živko Budimir.

Federalni premijer Nikšić je kazao novinarima da bi trebalo stvoriti ambijent u kome će sve nadležne institucije moći raditi svoj posao bez bilo kakvih političkih pritisaka:

– Očito da ovdje su zatajile sve institucije sustava. Mislim da je nedopustivo da je toliko dugo prošlo, a da danas nemamo bar naznake tko bi mogao biti izvršitelj, dakle osumnjičenog, ako ništa drugo. Nadam se da će institucije ući u ovaj posao onako kako mi od njih očekujemo, profesionalno i nepristrano i neka rješavaju to u skladu sa zakonom, kazao je.

Predsjednik FBiH Živko Budimir je rekao da nije pohvalno za pravne institucije BiH to što do današnjeg dana nisu rasvijetljene okolnosti ubojstva doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara:

– Očekujem od istražnih tijela, ali jednako tako i pravosudnih institucija da istragu o atentatu na doministra Leutara privedu kraju, da se pronađu krivci i da za ovo terorističko djelo i odgovaraju.

Polaganjem cvijeća na spomenik u sarajevskom naselju Ciglane i izaslanstvo Vrhbosanskog županijskog odbora HDZ BiH, predvođeno predsjednikom Antonom Rillom, obilježilo je 12. obljetnicu od tragične pogibije Joze Leutara.

“Bio je veliki profesionalac, vrlo uspješan u svom poslu. Njegove ljudske kvalitete bile su neupitne. Nažalost, ni dvanaest godina nakon njegovog ubojstva niko nije odgovarao za ovaj gnusan zločin”, kazao je za medije Rill. [Hrvatska riječ]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*