Počinje Šokačko sijelo, smotra tradicijske kulture županjske Posavine

Ovogodišnje 45. šokačko sijelo, najvažniji događaj tradicijske kulture županjske Posavine, počinje danas, a održavat će se do 21. veljače i to pod sloganom “Puna srca, pune čaše, neka živi što je naše”. Organizator je grad Županja i Turistička zajednica toga grada.

Kako javlja HRT, sijelo će početi Malim šokačkim sijelom na kojem će se predstaviti najmlađi članovi kulturno-umjetničkih društava iz županjske Posavine, a završit će na pokladni utorak 21. veljače Seljačkom zabavom.

Na ceremoniji svečanog otvorenja održava se “Šokački cvit 2012.”, izbor najljepše Šokice u narodnoj nošnji, a sutradan, 12. veljače, gradskim će ulicama projahati konjanici, sudionici tradicijskoga pokladnog jahanja u Županji.

U Pastoralno-kulturnom središtu župe mučeništva sv. Ivana Krstitelja 13. veljače bit će otvorena izložba “45 godina Šokačkog sijela”, a u restoranu “Kristal” održat će se tradicionalno Sijelo pučkih pisaca.

Tijekom Šokačkog sijela održat će se i folklorne večeri na kojima će nastupiti mnoga kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine iz županjske Posavine i drugih krajeva Hrvatske te Sajam zlatne niti na kojem će obrtnici i ostali imati prigodu predstaviti svoje tradicijske proizvode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*