Počinju četvrti Dani bh. filma u Zagrebu

Četvrti “Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu” održat će se od 21. do 26. studenog, u zajedničkoj organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba te Grada Sarajeva.

Ova manifestacija u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koja je potekla iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, ima za cilj nastaviti priču kako filmska umjetnost i kultura još više približavaju dva grada Zagreb i Sarajevo, i dvije susjedne i prijateljske države.

Do sada je ova manifestacija naišla na odlično razumijevanje i podršku kako zagrebačke publike tako i filmskih djelatnika, rukovodstva oba grada kao i kulturnih djelatnika, te se kao takva i nastavlja.

Kao i posljednjih godina filmove je izabrao Đelo Hadžiselimović, koji nastavlja tradiciju predstavljanjem bosansko-hercegovačke kinematografije odabirom starih i novih filmova. Ove godine prikazuju se filmovi snimljeni između 1985. i 2010. godine.

Premijerom filma “Belvedere” Ahmeda Imamovića, koji je ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za Oscara, otvaraju se ovogodišnji Dani bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu. Druga festivalska premijera bit će film “Ostavljeni” Adisa Bakrača. Festival će se zatvoriti koncertom Amire Medunjanin, jedne od najistaknutijih izvođačica sevdah glazbe. Koncert je dar Grada Sarajeva Gradu Zagrebu.

Izbor filmova uključuje: “Mali vojnici” (Bato Čengić), “Jasmina” (Nedžad Begović), “Kozara” (Veljko Bulajić), “Nafaka” (Jasmin Duraković), “Praznik u Sarajevu” (Benjamin Filipović), “Na putu” (Jasmila Žbanić), “Crni biseri” (Tomo Janjić), te film o 500 godina dugoj povijesti Sarajevo, u produkciji SAGE iz Sarajeva.

Sve producentske kuće i autori dali su filmove na korištenje potpuno besplatno, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Filmske projekcije počinju u 18 i 20 sati u kinu ‘Europa’, koje je ponovno srdačno ugostilo bosansko-hercegovački film.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*