Počinju razgovori o Mostaru, moderator Valentin Inzko

Visoki predstavnik Valentin Inzko sutra, u 16 sati, u zgradi OHR-a okupit će političke stranke sa sjedištem u Federaciji BiH, a koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako bi službeno otpočela politička faza procesa postizanja konačnog dogovora o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH za Mostar.

Sutrašnji sastanak je samo početak procesa. U narednim tjednima uloga OHR-a, uz podršku šire međunarodne zajednice, bit će da omogući postizanje rješenje među domaćim akterima kako bi se izbori u Mostaru održali na osnovu izbornog sustava koji je u skladu sa presudom Ustavnog suda BiH.

Veleposlanici članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), kao i šefovi misija OSCE-a i Vijeća Europe, također će prisustvovati ovom sastanku kako bi pokazali opredijeljenost međunarodne zajednice ka rješenju ovog pitanja.

“Tijekom dvije godine od kada je Ustavni sud donio odluku, stranke nisu uspjele postići dogovor o tome kako je provesti.

Iskoristit ćemo naše mogućnosti kako bi pokušali pomoći u postizanju tog sporazuma.

Da bi taj pokušaj bio uspješan domaći lideri moraju pokazati da su na visini zadatka, da posjeduju mudrost i fleksibilnost“, izjavio je visoki predstavnik.

Druge stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH bit će pomno informirane o napretku, a predstavnici srpskog naroda u Mostaru su također pozvani da sudjeluju u procesu, priopćeno je iz OHR-a.

“Ljudi koji žive u Mostaru nisu mogli glasovati prošlog tjedna“, rekao je visoki predstavnik te dodao: “Naši napori imaju za cilj da se ovo stanje ispravi što je moguće prije.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*