Podignuta optužnica protiv Ive Sanadera

Uskok je podigao prvu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera koja je vezana za slučaj Hypo banke, potvrđeno je Dnevniku.hr u DORH-u. Sanadera, javlja Dnevnik.hr, Državno odvjetništvo tereti da je u ožujku 1995. godine uzeo 3,7 milijuna kuna mita i time počinio kazneno djelo zloporabe položaja.

Bivši premijer Ivo Sanader u zatvoru u Remetincu Uskokovim tužiteljicama je krajem srpnja iznosio obranu u istrazi u kojoj ga se sumnjiči da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova zlouporabio položaj i ovlasti te s Hypo bankom dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga (3,5 milijuna kuna) za zajam od 140 milijuna šilinga koji je ta banka odobrila hrvatskoj vladi.

Uskok je sumnjao da je Sanaderu provizija isplaćena nakon što je zaključen ugovor o kreditu između austrijske banke i hrvatske vlade. Iznoseći obranu u tom slučaju Sanader nije želio odgovarati na pitanja tužitelja, ističući tek da nije odgovoran za ništa što mu stavljaju na teret i negirao je optužbe da je 1994. i 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova od Hypo banke uzeo proviziju od 3,5 milijuna kuna za kredit koji je dobila vlada.

Sanader je jučer pred Uskokovim istražiteljima negirao sve optužbe vezane i uz Inu i MOL.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*