Podignuta optužnica protiv Zulfikara Ališpage zvanog „Zuka“

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Zulfikara Ališpage zvanog „Zuka“, rođenog 26.12.1958. godine u Novom Pazaru, nastanjenog u Sarajevu, državljanina BiH i Republike Srbije. Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, Ališpago Zulfikar optužen je da je počinio kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Zulfikara Ališpagu optužnica tereti da je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u svojstvu zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH pod nazivom „Zulfikar“, postupao protivno odredbi članka 3. stavak 1. točka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine  i  odredbi članka 3. stavak 1. točka a) Ženevske konvencije o  postupanju sa  ratnim  zarobljenicima od 12. kolovoza 1949. godine.

U optužnici se navodi da Zulfikar Ališpago, kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar“,  iako je znao da su njemu podređeni pripadnici postrojbe „Zulfikar“ počinili zločin,  nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinitelji djela budu kažnjeni, čime je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog  pučanstva  iz članka 173. stavak 1. točka  a) i c) KZ-a BiH i kazneno djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika  iz članka  175. stavak 1. točka a) KZ-a BiH, a u svezi sa člankom 180. stavak 2. istog Zakona.

Ališpago Zulfikar optužen je za ratni zločin počinjen na području sela Trusina, u općini Konjic, dana 16.04.1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, dana 01.02.2010. su lišili slobode Zulfikara Ališpagu zvanog „Zuka“,  i on se od tada nalazi u pritvoru.

Tužiteljstvo BiH je Sudu BiH uputilo i prijedlog za produženje pritvora za optuženog  Zulfikara Ališpagu zbog razloga koji su navedeni u članku 132. stavak 1. točke a), b) i d) ZKP, odnosno zbog opasnosti od bjekstva optuženog, opasnosti od njegovog utjecaja na svjedoke ili supočinitelje i narušavanja javnog reda i opće sigurnosti građana.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*