Podignuta optužnica za teroristički napad u Bugojnu

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest osoba koje se terete za kaznena djela terorizma i pomaganja počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela.

Naime, kako je u petak priopćeno iz Tužiteljstva BiH, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-Čaušević Harisa, zvanog „Oks“, rođenog 31.07.1984. godine u Bugojnu, nastanjen u Bugojnu, nalazi se u pritvoru.
-Haračić Adnana zvanog „Maca“, rođenog 02.11.1987. godine u Bugojnu, nastanjenog u Bugojnu, nalazi se u pritvoru.
-Palislamović Nasera, rođenog 24.03.1974. godine u Ključu, sa prebivalištem u Zenici, nalazi se u pritvoru.
-Osmanagić Emina, rođenog 03.09.1983. godine u Višegradu, sa prebivalištem u Sarajevu, nalazi se u pritvoru.
-Špago Harisa, zvanog “Hara“, rođenog 01.06.1970. godine u Mostaru, sa prebivalištem u Pazariću, nalazi se u pritvoru.
-Keško Nedžada, rođenog 17.03.1973. godine u Hadžićima, nastanjen u Hadžićima, nalazi se u pritvoru.

Optuženi Čaušević, Haračić i Palislamović, terete se da su sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, prisiljavanja organa vlasti Bosne i Hercegovine, te s ciljem ozbiljne destabilizacije temeljnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine, počinili kazneno djelo terorizma iz članka 201. KZ BiH.

U optužnici se, između ostalog navodi da su, tijekom 2010. godine, optuženi sastajali i dogovorili da dana 27.6.2010. godine počine teroristički napad, na Policijsku upravu u Bugojnu, u namjeri da neke osobe sa umišljajem liše života, te prouzroče veliku materijalnu štetu, znajući da će se toga dana, zbog osiguranja vjerskog događaja na Ajvatovici, u zgradi policije nalaziti veliki broj policijskih službenika.

Navedeni teroristički napad je realiziran u Bugojnu, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala, više osoba je teže ili lakše povrijeđeno a nanesena je velika materijalna šteta.

Optuženi Osmanagić, Špago i Keško, terete se da su počinili kazneno djelo – pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela iz članka 232. KZ BiH.

Usporedo sa optužnicom, Tužiteljstvo BiH je proslijedilo i prijedlog za određivanje mjere pritvora prema svih 6 optuženih.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1., točke a), b), c) i d) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti od bijega optuženih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, kao i opasnosti da bi optuženi boravkom na slobodi mogli ponovno učiniti kazneno djelo.

Određivanje mjere pritvora predloženo je i zbog činjenice da bi puštanje optuženih da se brane sa slobode moglo ugroziti sigurnosnu situaciju, te dovesti do narušavanja javnog reda i mira.

Optužnica, kao i prijedlog za produženje pritvora, proslijeđeni su Sudu BiH.

U Čauševićevom laptopu pronađeni penetracijski vektori

U okviru optuznice za teroristički cin u Bugojnu, pod točkom 4. optužnice, opisano je dodatno kazneno djelo koje se stavlja na teret prvooptuženom Harisu Čauševiću, koje nema izravne veze sa događajem u Bugojnu, a koje je bitno istaći radi sigurnosti institucija BiH.

Naime, pod točkom 4. optužnice, optuženi se tereti za kazneno djelo terorizma u pokušaju. Naime, prilikom provođenja istrage Tužiteljstva BiH, otkriveno je da se u laptopu koji je koristio osumnjičeni, otkriveni tzv. penetracijski vektori pomoću kojih se može pristupiti zaštićenim informacionim sistemima slijedećih institucija:
-Sud BiH
-Agencija  za zastitu osobnih podataka IDDEEA
-Narodna skupština Republike Srpske

Stručnim vještačenjem zaplijenjenog laptopa od prvooptuženog, koje je obavio vještak-ekspert informatičke struke kojeg je angažiralo Tužiteljstvo BiH, otkriveni su ovi penetracijski vektori, putem koji je moguće raditi hakerske upade na zaštićene informacione sustave, te ulaziti u sadržaj i podatake, te mijenjati njihov sadržaj, brisati sadržaj djelomično ili u cijelosti.

U točki 4. optužnice, Čaušević se tereti da je posjedovanjem navedene opreme, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, prisiljavanja vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše ili ne izvrše, s ciljem ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih i ustavnih struktura BiH, pokušao nanijeti veliku štetu informacijskim sustavima institucija Bosne i Hercegovine, pa se tereti za kazneno djelo terorizma iz članka 201. stavak 1. u svezi stavka 5. točke d) a sve u svezi članka 26. KZ BiH (pokušaj).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*