Podignuta optužnica za zločine u vojarni “Viktor Bubanj”

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koji se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva, priopćeno je u ponedjeljak. Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

Besima Muderizovića, rođenog 27. 05. 1952. godine u Sarajevu gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine,
Ramiza Avdovića zvanog „Daidža“, rođenog 23. 03. 1955. godine u Foči, nastanjenog u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine i
Iuliana – Nicolae Vintile, rođenog 14. 04. 1964. godine u Bukureštu, nastanjenog u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine.

Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH sumnjiči navedene osobe da su tijekom 1992. godine, na području Sarajeva, točnije u prostorijama bivše vojarne „Viktor Bubanj“ i na petom katu Centralnog zatvora u Sarajevu, počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točke c), e) i f) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi članka 180. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je osumnjičeni Besim Muderizović bio zamjenik upravitelja na V katu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u bivšoj vojarni “Viktor Bubanj”, da je osumnjičeni Ramiz Avdović bio komandir straže na V katu Okružnog zatvora u Sarajevu i u vojnom zatvoru u bivšoj vojarni “Viktor Bubanj”, a da je osumnjičeni Iulian-Nicolae Vintila bio stražar u vojnom zatvoru u bivšoj vojarni “Viktor Bubanj”.

Kako se navodi u optužnici, navedeni optuženi se sumnjiče da su sudjelovali kao svjesni sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je otpočeo početkom svibnja 1992. godine i trajao do kraja studenog 1992. godine, a čiji je cilj bio zatočenje civila srpske nacionalnosti sa područja grada Sarajeva u nehumanim uvjetima u vojnom zatvoru u bivšoj vojarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949. godine. Oni se sumnjiče da su, radi realiziranja tog zajedničkog cilja, sudjelovali u uspostavljanju i održavanju sustava zlostavljanja civila srpske nacionalnosti, tako što su privedene civile srpske nacionalnosti sa područja grada Sarajeva prihvatali i protuzakonito zatvarali u bivšoj vojarni “Viktor Bubanj”, gdje su zatočeni civili bili podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola ili patnje (mučenje), nanošenju povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja i prisiljavanju na prinudni rad, što je imalo za posljedicu smrt osamnaest zatvorenika. Tako je u bivšoj vojarni “Viktor Bubanj” zatočeno najmanje dvjesto civila srpske nacionalnosti, kojima nije bio saopćen razlog zatočenja, niti je protiv većine njih vođen kazneni postupak.

Optuženi – Besim Muderizović i Ramiz Avdović terete se da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka e), c) i f), a osumnjičeni Iuliana – Nicolae Vintila tereti se da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka c) KZ BiH, sve u svezi članka 180. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Hrvatska riječ/Foto: Zgrada Suda i Tužiteljstva BiH, bivša vojarna “Viktor Bubanj”)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*