Podijeljeno tržište krivac za katastrofalni pad BiH

inzko-konf Podijeljeno unutarnje tržište u Bosne i Hercegovine izravno je odgovorno za nezaposlenost i skandalozno rašireno siromaštvo, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na konferenciji parlamentaraca i ekonomskih stručnjaka, priopćeno je iz OHR-a.
Nedostatak napretka u stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora veliki je “krivac za katastrofalni pad Bosne i Hercegovine na međunarodnim ekonomskim ljestvicama”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. To ometa mobilnost građana u cilju poboljšanja šansi za zapošljavanje, obeshrabruje investitore i smanjuje konkurenciju, što dovodi do povećanja cijena i sužavanja izbora proizvoda.
“Uspostava jedinstvenog ekonomskog prostora će pomoći stvaranju novih radnih mjesta i donijeti neograničen izbor potrošačima”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Također će pripremiti Bosnu i Hercegovinu za pridruživanje jedinstvenom tržištu EU – istom onom tržištu koje je poboljšalo uslove života za 500 miliona stanovnika. To ne predstavlja prijetnju ustavnom uređenju zemlje, njenih entiteta, kantona ili Brčko Distrikta, niti prijetnju kolektivnoj sigurnosti naroda u Bosni i Hercegovini. Čak štoviše – to ojačava tu sigurnost”.
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU spomenuo je Zakon o obligacijama i modernizaciju sistema bankarske supervizije, opisavši ih kao “centralne stubove funkcionisanja efikasnog jedinstvenog ekonomskog prostora kao i prioritete Europskog partnerstva koji će donijeti direktnu i značajnu ekonomsku korist građanima BiH”.
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU govorio je na otvaranju pete sesije Parlamenta za Europu na Jahorini. Parlament za Europu je inicijativa Ureda specijalnog predstavnika EU da se osigura forum za parlamentarce iz BiH na kome mogu razmatrati načine za unapređenje procesa pristupa BiH u EU sa parlamentarcima iz država članica EU, članovima Europskog parlamenta, Europskom komisijom i stručnjacima za pitanja Europskih integracija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*