U zrakoplovnoj nesreći poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski

kaczynski-zrakoplov Poljska tuguje za predsjednikom Kaczynskim i drugim državnim dužnosnicima koji su izgubili život u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći u Rusiji dok su putovali na 70. obljetnicu masakra u Katinskoj šumi gdje su sovjeti ubili 15.000 Poljaka (po nekim izvorima 22.000), uglavnom časnika poljske vojske i intelektualaca. Zrakoplov Tupoljev 154, u kojemu su bili poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga Maria, srušio se pri slijetanju u Smolensku u Rusiji. Potvrđena je smrt predsjednika, a govori se o oko 132 poginula putnika među kojima je bilo gotovo pola državnog vodstva Poljske.
Šef ruskog istražnog povjerenstva Sergej Markin rekao je da su u zrakoplovu bile 132 osobe, a neki drugi izvori govore da ih je bilo 85. “Zrakoplov je očešao vrhove drveća, pao je i zatim se zapalio”, izjavio je Piotr Pszkowski, glasnogovornik poljskog ministarstva poslova, prenosi AFP.
Poljski dužnosnik, kako prenosi Reuters, rekao je da se nesreća dogodila oko 1,5 kilometara od uzletišta Smolensk u Rusiji. Kako piše Reuters, vrijeme je u tom trenutku bilo maglovito.
U putničkom zrakoplovu ruske proizvodnje Tupoljev Tu-154, osim poljskog predsjednika i njegove supruge, nalazili su se brojni visoki dužnosnici – 17 pripadnika službenog državnog izaslanstva, 15 članova parlamenta i troje predstavnika poljske Katoličke crkve, ukupno oko 90 državnih dužnosnika. U nekim izvješćima spominje se da da je u zrakoplovu bio šef poljske Središnje banke Slavomir Skrzypek, šef vojske Franciszek Gagor, te zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer. Prema službenim informacijama, u avionu je također bila i nekolicina članova obitelji vojnika i intelektualca, ubijenih 1940.
Informativna katolička agencija (IKA) objavila je da su u nesreći poginuli i poljski vojni biskup Tadeusz Ploski, poljski pravoslavni vojni nadbiskup Miron Chodakowski, kao i Adam Pilch iz evanđeoskog dušobrižništva poljske vojske.
Pogreška pilota mogući je uzrok zrakoplovne nesreće u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski, rekao je glasnogovornik lokalne vlade u Smolensku. “Pilotu je savjetovano da sleti u Minsku, ali on je ipak odlučio sletjeti u Smolensku”, rekao je glasnogovornik Andrej Jevsejenkov, kako prenosi Reuters.
Zrakoplov se srušio u gustoj magli oko dva kilometra od uzletišta u Smolensku. Približavajući se pisti za slijetanje, zrakoplov TU-154 zahvatio je stabla, srušio se i zapalio. Agencija Interfax javila je da se zrakoplov srušio u trenutku četvrtog pokušaja slijetanja.
“Neposredno prije izlaska zrakoplova iz područja bjeloruske odgovornosti, ruske su nas kolege zamolile da obavijestimo posadu zrakoplova o lošim vremenskim uvjetima slijetanja u Smolensku”, rekao je neimenovani izvor iz bjeloruskih zrakoplovnih vlasti za Interfax. “Bjeloruska kontrola leta prenijela je informaciju zrakoplovu Tu-154, ali su poljski piloti odlučili nastaviti let prema Smolensku”, dodao je isti izvor.

Lech Kaczynski
Lech Kaczynski
Lech Kaczynski se na čelu Poljske nalazio od prosinca 2005. U svojoj domovini postao je poznat već u svojim mladim danima. Kao 12-godišnji dječak plave kose i pjegicama na licu (nadimak “Lechek”) on je, zajedno s bratom blizancem Jaroslavom, bio prava filmska zvijezda u brojnim bajkama.
Lech i Jaroslav rođeni su 18. lipnja 1949. u Varšavi. Tijekom Drugog svjetskog rata njihovi roditelji bili su aktivni sudionici “Varšavskog ustanka” protiv njemačkih okupatora. Veliki (i prakticirajući) katolik Lech Kaczynski studiorao je pravo i odlučio se baviti politikom. Kad su poljski radnici u sukobu s komunističkim vlastodršcima uspjeli utemeljiti sindikat “Solidarnosc”, Kazcynski je podržao radničkog lidera Lecha Valesu.
Zajedno s bratom Jaroslavom, utemeljio je nacionalno-konzervativnu Stranku pravo i pravednost (Pis). Zalagao se za jačanje uloge države i naglašavao značaj nacionalnih vrijednosti. Od 2000. do 2001. bio je minista pravosuđa.
Nakon njegovog izbora za predsjednika države, Poljska se pretvorila u “republiku blizanaca”, budući da je njegov brat Jaroslaw od 2006. do 2007. bio je premijer.

1 Comment

  1. Zar nitko, ali baš nitko u ovoj zemlji neukih i neupućenih ne shvaća da je Kaczynski UBIJEN? Ajmo, guglajte pa se malo obrazujte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*