Pogled na zemljovid: ‘Južni tok’ doslovno je zaobišao Hrvatsku!


U povodu početka radova na izgradnji plinovoda Južni tok, koje je otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin, objavljene su neke vrlo zanimljive brojke.

Podsjetimo, nakon dovršenja izradnje i puštanja plinovoda u pogon, Srbija će godišnje ubirati oko 200 milijuna eura godišnje od tranzitnih taksi.

Plinovod je najveća investicija u Srbiji u zadnjih 60 godina, na izgradnji dionice kroz Srbiju, dugačke 470 km, bit će angažiranje domaće tvrtke koje će na tim poslovima otvoriti oko 2.000 radnih mjesta.

Republika Hrvatska je imala priliku uključiti se u projekt, ali nakon što ih je, kako piše L. Filipović na Tportalu, Ivo Sanader izignorirao a Vlada Jadranke Kosor ‘tuširala’ odlukom o neproduljenju ugovora o opskrbi plina s Gazpromom, Rusi su se okrenuli Mađarskoj.

Pa će, umjesto hrvatskih, na izgradnji biti angažirane mađarske tvrtke, a nakon izgradnje Mađarksa će ubirati milijunske takse.

Dovoljan je i površan pogled na zemljovid da se zaključi kako je upravo logično i prirodno bilo da se trasa plinovoda proteže duž hrvatskoga teritorija, odnosno da izabrana trasa doslovno zaobilazi Hrvatsku. A to onda znači da su je vladama koje su vodile Hrvatsku u zadnjem desetljeću bilo teže izgubiti taj projekt nego ga dobiti.

Zemljovid: graphicnews.com/tportal.hr

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*