Policija ima trag: Mostarskog bombaša snimile su nadzorne kamere

Mjesto na kojem se nalazi spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH, koji je razoren eksplozivnom napravom, pokriveno je sigurnosnim kamerama, što bi policiji trebalo pomoći u otkrivanju počinitelja.

“Imamo opipljivih dokaza, postoje i određeni tragovi”, izjavio je za Dnevni list dežurni županijski tužitelj Mirko Miličević, ne želeći otkrivati više detalja. Po njegovim riječima, sada se pregledavaju snimljeni materijali i ispituju očevidci.

Načelnik Policijske uprave Mostar Draženko Miletić također nije mogao otkrivati detalje istrage, navodeći kako ništa neće biti sakriveno od javnosti. On nije mogao kazati u kojoj je fazi istraga o pucanju na Gradsku vijećnicu u ožujku 2012., samo dan nakon svečanog otvaranja ove zgrade, navodeći da je na funkciju došao tek prije tri mjeseca. Koliko je javnosti poznato, počinitelji nikada nisu otkriveni.

Gradska vijećnica ima jednog portira koji radi do 16 sati. Budući da Vijećnica nikad nije “proradila” upravo zbog ‘spomeničke krize’, dodatno osiguranje nije angažirano. A područje u kojem je Vijećnica i koje seže od Gimnazije pa sve do polovice Liska ulice pokriva tek jedan policajac. Ne treba zaboraviti da se ova zgrada nalazi na nekadašnjoj crti razgraničenja te da su na tom potezu incidenti česti.

Stoji li možda politika iza posljednjeg “eksplozivnog” incidenta, vjerojatno ni istraga, sve da se otkrije počinitelj, neće pokazati ni dokazati. No, da je politika uzrok, nije teško zaključiti. Političari koji su jučer mahom osudili ovaj čin proizveli su tzv. spomeničku krizu. Polovicom 2012. godine prvo je ispred Gradske vijećnice postavljen spomenik poginulim pripadnicima HVO-a protiv koga su se pobunili Bošnjaci, a zatim pod okriljem noći i spomenik pripadnicima Armije BiH. Nijedan od spomenika nije imao potrebnu ni ispravnu dokumentaciju za postavljanje. Zbog spornih spomenika u novoj zgradi nije održana nijedna sjednica Gradskog vijeća, a gradskim novcima plaćane su najamnine za održavanje sjednica.

I taman kada međunacionalne tenzije splasnu, dogodi se pucnjava ili eksplozija. Tako je i ovoga puta nastupila opća nesigurnost, pa su pojačane i policijske mjere u gradu.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i šef kriminalističkog odjela Srećko Bošnjak potvrdio je da je u gradu pojačana prisutnost policije.
“Sigurnosna situacija nije ugrožena, ali ovaj događaj doprinosi osjećaju nesigurnosti kod građana i dizanju tenzija”, rekao je Bošnjak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*