Policija RS ne dopušta međunarodnim promatračima uvid u biračke popise u Srebrenici

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske nije jutros dozvolio međunarodnim promatračima Vijeća Europe ulazak u Policijsku postaju u Srebrenici, saznaje Fena.

Promatrači Vijeća Europe, odnosno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, čekaju razjašnjenje situacije, odnosno očekuju da se utvrdi da li njihova akreditacija koju su dobili od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH uključuje mogućnost monitoringa u policijskoj stanici, izjavila je za Fenu Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Europe u BiH.

Promatračima, naime, nije omogućeno da izvrše uvid u proces registracije birača. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je uputio zahtjev Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, smatrajući da je proces registracije dio priprema za predstojeće lokalne izbore.

“U ovom trenutku, Ministarstvo unutarnjih poslova RS interpretira akreditaciju Središnjeg izbornog povjerenstva na način da ona ne uključuje policijske stanice i zato Vijeće Europe traži pojašnjenje od SIP-a”, kaže Hennessey.

U Kongresu smatraju da su imali validne dozvore za promatranje svih aspekata predizbornog procesa i žele taj posao obaviti u Srebrenici.

“Tako u ovom trenutku čekamo pojašnjenje SIP-a i namjeravamo ostati u policijskoj postaji dok ne dobijemo pojašnjenje je li problem u akreditaciji SIP-a ili u Ministarstvu unutarnjih poslova RS-a, poručila je Hennessey.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*