Policija u New Yorku silom otvorila Bruklinski most i privela više od 700 aktivista

Policija je New Yorku u subotu navečer ponovo otvorila Bruklinski most nakon što je uhićeno i privedeno više od 700 aktivista pokreta »Okupirajte Wall Street« koji su zaustavili promet i blokirali pristup mostu. Policija je reagirala kad se velika skupina aktivista, koji već drugi tjedan prosvjeduju zbog nezajažljivosti multinacionalnih kompanija i financijskih institucija, koje simbolizira Wall Street, odvojila od ostalih i s pješačkih pločnika rasporedila po kolničkim trakama na mostu, blokirajući tako promet.

»Izdano je više od 700 prekršajnih prijava sudionicima prosvjeda na Bruklinskom mostu danas navačer, nakon što ih je policija više puta upozorila da ostanu na pločniku rezerviranom za pješake jer će, budu li okupirali kolnike, biti uhićeni«, rekao je glasnogovornik policije.

Prekid prometa na Bruklinskom mostu trajao je nekoliko sati.

Aktivisti pokreta »Okupirajte Wall Street« već dva tjedna prosvjeduju protiv siromaštva i socijalne nejednakosti, visoke nezaposlenosti i svih oblika diskriminacije, globalnog zagrijavanja i genetski modificirane hrane, a financijsko-burzovni centar na Wall Streetu simbol je interesa protiv kojih se bore. Nekoliko puta su se već sukobili s policijom koju optužuju za pretjerane reakcije. Pokušali su postaviti šatore na Wall Streetu i »utvrditi« se u prosvjednim kampovima, ali je to policija zabranila, nakon čega su organizirali prosvjedne mimohode po Donjem Manhattanu, oko četvrti Wall Streeta i ključne prometne poveznice grada New Yorka, Bruklinskog mosta.

Poznati lijevo liberalni intelektualci i umjetnici, poput filmaša Michaela Moorea i glumice Susan Sarandon, već su dali javnu potporu pokretu, a svoju solidarnost s prosvjednicima deklarirali su već i neki sindikati poput Ujedinjene federacije nastavnika ili lokalnog Sindikata transportnih radnika 100 koji broji četrdesetak tisuća članova.

Slični prosvjedi počinju se organizirati i u drugim velikim gradovima Sjedinjenih Država, među kojima Bostonu, Chicagu i San Franciscu.

(agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*