Policija znala da se priprema teroristički napad u Bugojnu

Državna obavještajna služba na vrijeme je upozorila policijske agencije u BiH na pripremu terorističkog napada u Bugojnu, u kojem je u nedjelju poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a šestero policajaca je ranjeno. Šefovi Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) ovu informaciju u utorak su prenijeli članovima Parlamentarne komisije za nadzor nad radom ove službe. Iz Tužiteljstva BiH, koje rukovodi policijskim agencijama zaduženim za istragu o napadu u Bugojnu, priopćili su da je do utorka uhićeno ukupno pet osoba.

Haris Čaušević je odmah u nedjelju uhićen zbog sumnje da je aktivirao eksplozivnu napravu, a Naser Palislamović zbog organiziranja bombaškog napada. Tri osobe su privedene zbog pomaganja Palislamoviću u skrivanju nakon eksplozije.

Predstavnici Tužiteljstva BiH nisu htjeli komentirati optužbe iz OSA da su policije na vrijeme obaviještene o spremanju terorističkog čina. “Da se na taj način mogu spriječiti teroristička djela, ne bi bilo terorizma nigdje u svijetu”, rekao je kratko Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Božo Rajić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Povjerenstva bh. parlamenta za nadzor nad radom OSA, tvrdi da su obavještajci u ovom slučaju uradili svoj dio posla, te da ne zna zašto policija nije reagirala na upozorenja o terorističkom napadu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*