Političari u BiH strahuju da bi mogli doživjeti sudbinu Ive Sanadera

Predsjednik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo izjavio je da među političarima u BiH ne postoji konsenzus u vezi sa europskim integracijama, i da ih slučaj Ive Sanadera ne inspirira da djeluju u tom pravcu.

U intervjuu za Radio Slobodna Europa, Praštalo je izjavio da je 2012. bila još jedna izgubljena godina u očekivanju da se BiH približi članstvu u Europskoj uniji, jer domaći političari “što iz objektivnih, što iz subjektivnih razloga, nisu bili u stanju ispuniti ono što su obećali”.

Slučaj bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera “negativno djeluje na domaće političare, ne daje im baš neku veliku inspiraciju i nadu da bi mogli uspješno okončati proces europskih integracija odnosno priključenje Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, a da ne završe kao gospodin Sanader, u zatvoru”, rekao je Praštalo.

Po njegovim riječima, političari koji vode BiH “nisu bili u stanju iskoriste veliku šansu koju su dobili” prošlog ljeta u Bruxellesu, kada su dobili Mapu puta s uvjetima za kandidatski status BiH.

“Posebno su izigrana obećanja dana u Bruxellesu u lipnju kada je usvojena Mapa puta”, rekao je Praštalo i dodao da je tada Bosni i Hercegovini bila pružena “zaista dobra prilika”.

Praštalo je ocijenio da “dok sve zemlje regije napreduju koracima od sedam milja, BiH je nazadovala”.
“Ja nisam optimist da ćemo mi tako brzo uhvatiti korak sa zemljama regije”, izjavio je predsjednik Europskog pokreta i ocijenio da se u BiH “ni za jednu političku stranku ne može reći da je sto posto proeuropska”.

Praštalo je, međutim, dodao da “isto tako nisu sve stranke te koje vrše i prave opstrukciju” i da “u svakoj stranci ima i proeuropskih i antieuropskih političara”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*