Politička drama u BiH: Država neće dobiti vladu do 2014. godine?!

Nakon što lideri šest najjačih političkih stranaka u BiH niti na sastanku održanom u ponedjeljak u Brčkom nisu uspjeli postići dogovor o formiranju parlamentarne većine koja bi podržala uspostavu novog Vijeća ministara BiH i usvojila nekoliko ključnih zakona za prevladavanje zastoja te zemlje na europskome putu, politička drama u Bosni i Hercegovini nastavlja se i država tone u sve dublju krizu, piše zagrebački Vjesnik.

Čelnici dviju najjačih srpskih (SNSD i SDS), hrvatskih (HDZ BiH i HDZ 1990) i bošnjačkih stranaka (SDP BiH i SDA) ponovo se nisu uspjeli dogovoriti o raspodjeli ministarskih mjesta u novom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Nova državna vlada trebala bi se formirati sukladno rezultatima izbora 3. listopada prošle godine, no već sada je jasno da BiH neće dobiti novu državnu vlast do obljetnice održavanja izbora, po čemu postaje neslavni rekorder.

Pesimisti, poput Mladena Ivanića, lidera oporbenog PDP-a u Republici Srpskoj (RS), smatraju da neće biti nikakvo iznenađenje ako se Vijeće ministara ne formira do kraja godine, a možda niti do kraja četverogodišnjeg izbornog mandata. U BiH je, zbog složenog izbornog zakonodavstva, teško organizirati izvanredne izbore

Problem s neformiranjem vlasti samo se dijelom odnosi na činjenicu da Vijeće ministara, kao ključna institucija na državnoj razini, već godinu dana funkcionira u »tehničkom« mandatu. Mnogo veći problem je što bez parlamentarne većine nije moguće prevladati prepreke na europskom putu. To se prije svega odnosi na ispunjenje obveza iz prijelaznog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom, te provedbi presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH, čime bi BiH uskladila svoj ustav i izborno zakonodavstvo s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Tu su još i pitanja poput provedbe popisa pučanstva. Sve su to uvjeti da bi se napokon ratificirao SSP i Bosna i Hercegovina predala kandidaturu za članstvo u EU.

Politička kriza odražava se i na pogoršanje života običnih ljudi, BiH ostaje bez značajnih iznosa međunarodne pomoći, inozemna ulaganja su gotovo posve zamrla.

Ključni problem u formiranju vlasti nastao je zbog raspodjele hrvatskih pozicija unutar Vijeća ministara. Postoji suglasnost o tome da blok HDZ BiH-HDZ 1990 kandidira svoga čovjeka za predsjedatelja Vijeća ministara, no blok stranaka okupljen oko tzv. Platforme inzistira na tome da spomenute dvije hrvatske stranke ne mogu biti isključivi zastupnici hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i traže barem jedno ministarsko mjesto unutar »hrvatske kvote«. Blok stranaka okupljenih oko tzv. Platforme čine SDP BiH, SDA, te dvije manje stranke sa sjedištem u Hercegovini, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak, koja je neka vrsta političke podružnice Mesne industrije Lijanovići iz Širokog Brijega.

Problem je u konceptu i tumačenju Ustava BiH. Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija to je jasno potvrdio, a njegov argument je da SDP BiH skupa sa saveznicima, kao multietnička stranka i kao stranka koja je dobila određeni broj hrvatskih glasova, ima pravo i na »hrvatska mjesta«.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, i Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990, (a podržavaju ih stranke iz RS-a na čelu s Dodikovim SNSD-om) tvrde suprotno – da su njihove stranke dobile izrazitu većinu glasova Hrvata na izborima, pa samim time imaju pravo odlučivati tko će bosanskohercegovačke Hrvate zastupati u vlasti.

Zakonodavstvo u BiH je nedorečeno. Pokušala se uspostaviti ravnoteža između etničkog i građanskog zastupanja tako da politički sustav zemlje ne bi predstavljao tek mehanički skup triju odvojenih zajednica, ali i da bi bila zaštićena nacionalna prava. Model očito ne funkcionira dobro, posebno u situaciji kada su česte zloporabe sustava, kada nitko nikome ne vjeruje i kada nacionalne političke elite očito koriste etničke tenzije za održanje na vlasti. Za promjenu modela nužne su i ustavne promjene, a o tome zasad nema suglasnosti, pa se izlaz iz začaranoga kruga u ovom trenutku ne vidi.

9 Comments

 1. MUSLIMANSKE STRANKE OCITO IDU DO KRAJA,,
  ZNACI DA TREBA OTRTI GUZICU POSLIJE 2014 GODINE SA SVIM ZAKONIMA KOJE DONESU–OCITO DA IM JE TO IZKO VEC I REKAO DA OSTAJU DO 2014,,ON IH JE I POSTAVIO–TURCI SU VLADALI 500 GODINA–HRVATI I SRBI OPSTALI–NECE NI ZLAJINA MUSLIMANSKA BIH PREZIVJETI.

    • ne mogu hrvate uništiti njihovi federalni partneri, već oni koji se izdaju za hrvate i oni koji smatraju da imaju legitimitet zastupanja Hrvata.

     • NIJE TOCNO,,
      U SVAKOM ZITU KUKOLJA IMA–POGLEDAJ PONASANJE FEDERALNIH PARTNERA OD SREDNJE BIH DO MOSTARA–MOSTAR JE PRIMJER ISTINE GDJE MUSLIMANI TAKO PODLO KORISTE POLITIKU PODLOSTI MEDJUNARODNE ZAJEDNICE–2,5 GLASA HRVATA VRIJEDE KAO 1 GLAS MUSLIMANA–JOSIPE SINE,JESU LI TO FEDERALNI PARTNERI.

    • KATOLIK TEBI TREBA RATA I STRADANJA IZ 1993 GODINE.HRVATI I BOŠNJACI SU STRADALI ZALUĐENI POLITIKOM IZ RATNI GODINA I TADAŠNJI VOĐA OBA NARODA.

 2. Zlatko Lagomdijic po demokratskom principu moze postavljati iz stranke SDP Hrvate na odredene polozaje ili Ministarstva da redo po nalogu SDP koju Zalatko Lagumdijic kontrolira. Takvi Hrvati postali bi janjicari. U Federaciji postoje Hrvati koji su usli u sluzanstvo. Hrvatski nacionalni interese i nacionalni spas zajednistvo. Nikakvo razdvajenje sa jednim programo koji grantira jednako/pravnost sa ostala dva naroda.Nad Hrvatima je izvrsen genocid od Srba i Muslimana. Muslimanske stranke pokusavaju na prevaru sto vise Hrvata istjerati iz politickog zivota.

  • Za genocid treba dokazati na sudovima.Stradanje Hrvata je bilo od Srba i Bošnjaka.Bošnjaka je stradalo od Srba i Hrvata i ovo vrijedi za Srbe i svi su stradali u ovome ratu.Treba govoriti onako kako jeste i biti i vjerovati u više medija.Povjest zna stradanje svi naroda na prostoru Bosne i Hercegovine.Samo mediji pokazuju stradanja samo svoga naroda.Treba pokazati svima pravu istinu o stradanju sviju u ratu.Svi snose jedan dio krivice za stradanje drugog i drugačijeg na području Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*