Politička kriza u BiH: Presudit će Radončić koji još još nije odlučio hoće li s SDP-om ili s SDA

SDP BiH je odmah nakon najave raskida koalicije sa SDA potaknuo početak pregovora sa oporbenim Savezom za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu medijski tajkun Fahrudin Radončić.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i Radončić sastali su se u Sarajevu iza zatvorenih vrata najavivši kako će stranačka izaslanstva u širem sastavu u petak ponovo pregovarati o mogućem koaliranju.

Ni Lagumdžija niti Radončić nisu izrijekom naznačili hoće li ove dvije stranke uspostaviti savezništvo i time stvoriti novu koaliciju no lider SBB-a je istaknuo kako je potrebno raditi brzo da bi se izbjegla moguća paraliza sustava.

Radončić je novinarima, nakon sastanka u centrali SDP-a u Sarajevu, izjavio kako će se sutra u 11 sati ponovo sastati sa Lagumdžijom i razgovarati o ciljevima ove dvije stranke i mogućnosti koaliranja. Uvjet da SBB uđe u vladajuću koaliciju, kako je kazao Radončić, je da to bude na svim razinama vlasti, a ne samo na državnoj razini.

SDP BiH već priprema teren za takvu suradnju, najavljujući da se koalicija te stranke sa SDA raskida na svim razinama vlasti, uključujući Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH te kantonalne vlade, uz napomenu da stvar treba završiti što prije.

Radončić je nakon sastanka s Lagumdžijom izjavio da će tijekom večeri obaviti razgovor i sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, naglašavajući da još nije donio konačnu odluku o tome da li će u koaliciju sa SDP-om ili sa SDA, te da će prethodno obaviti razgovore sa predsjednicima i jedne i druge stranke.

Radončić je naglasio da su ciljevi njegove stranke “brži put BiH ka euroatlantskim integracijama i poboljšanje bh. ekonomije”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*