Političke stranke udvostručile troškove na predizbornu kampanju

Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) uradio je praćenje i analizu i trećeg tjedna predizborne kampanje za odabranih 10 političkih stranaka, uzimajući u obzir oglašavanje u elektroničkim i tiskanim medijima.
Rezultati praćenja pokazali su da su stranke uključene u istraživanje do sada ukupno utrošile oko 1,7 milijuna KM, što je duplo više nego u prva dva tjedna kampanje. S prethodno procijenjenim troškovima za vanjsko oglašavanje od oko 2 milijuna KM, ovo ukupno iznosi oko 3,7 milijuna.

Ovaj put podaci govore da je Stranka demokratske akcije (SDA) utrošila najviše sredstava, dok su u prva dva tjedna to bili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranka za BiH.

Naime, SDA je samo za sedam dana utrošila više od 250 tisuća KM, i tako ukupnim troškovima kampanje od gotovo 350 tisuća KM «prestigla» SNSD, koji je utrošio oko 270 tisuća, SBiH i Stranku za bolju budućnost, koje su obje utrošile po oko 250 tisuća KM.

Naglim porastom oglašavanja podignuta je i dnevna potrošnja stranaka za oglašavanje u elektroničkim i tiskanim medijima, koja sada ukupno iznosi gotovo 80.000 KM, ili dnevno oko 100 prosječnih mjesečnih plaća u BiH. S obzirom na to da je primjetan nagli porast broja oglasa kako se kampanja bliži kraju, TI BiH očekuje da će naročito u zadnjem tjednu kampanje ovi iznosi biti višestruko veći.

Za procjenu utrošenog novca korištene su prosječne tržišne cijene zakupa medijskog prostora, kao i usluga pripreme promotivnih materijala. U ovo istraživanje uključeni su samo najzastupljeniji elektronički i tiskani mediji u BiH, dok uslijed nedostatka resursa i kapaciteta, nisu pokrivene radio stanice niti vanjsko oglašavanje, pa stoga ovi podaci predstavljaju samo mali dio ukupno utrošenog novca.

Također, TI BiH nažalost nije bio u mogućnosti pratiti troškove oglašavanja stranaka na Internetu, odnosno na sve popularnijim portalima, gdje je primjetno sve agresivnije oglašavanje stranaka. U posljednjem tjednu kampanje očekuje se i veliki broj stranačkih skupova, gdje za nastupe estradnih zvijezda stranke izdvajaju i preko 100.000 eura, a iz razloga što je praktično nemoguće doći do podataka koliko stranke izdvajaju za organizaciju ovih događaja, ovo također nije uključeno u procijenjene troškove.

Zbog svega ovoga TI BiH smatra da će ukupni troškovi kampanje biti nekoliko puta veći od procijenjenih troškova oglašavanja u medijima.

TI BiH će i nakon završetka kampanje izvijestiti javnost o troškovima oglašavanja stranaka, te nastaviti pratiti sve eventualne nepravilnosti u financiranju kampanja. Također, TI BiH ponovo apelira na političke stranke da građanima daju uvid u količinu utrošenih sredstava, a što je još važnije izvore od kojih ta sredstva potiču.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*