Poljska i Ukrajina u organizaciju Eura 2012. uložile 30 milijardi eura

Domaćini Europskog nogometnog prvenstva Poljska i Ukrajina uložile su ukupno 30,2 milijarde eura u organizaciju toga natjecanja.

To je dovelo do velikog rasta kapitalnih investicija i ublažavanja negativnih efekata financijske krize, a najveći dio uloženog novca potrošen je na infrastrukturu i sportske objekte.

Poljske investicije su iznosile 19,8 milijardi eura, od čega se 86 posto odnosilo na modernizaciju transportne infrastrukture (ceste, gradski prijevoz, željeznica i zračne luke).

“To može privući više stranih izravnih investicija, jer je loša infrastruktura bila najvažniji faktor koji je demotivirao investicije u Poljskoj”, objašnjava Birgit Niessner, glavni analitičar za makroekonomska pitanja i instrumente sa fiksnim prihodom u CIE u Erste Grupi.

“Pored toga, organizatori su uspjeli smanjiti dio investicija u sportsku infrastrukturu na ispod 10 posto, što je veoma važno, jer se ogroman kapacitet sportskih objekata pokazao kao najveći problem sa kojim se organizatori obično nose nakon ovakvog velikog događaja”, zaključuje Niessner.

Od svih investicija, 31 posto financirano je iz sredstava Europske unije. Analitičari Erste banke očekuje da Poljsku i Ukrajinu tijekom Europskog nogometnog prvenstva posjeti oko miljunon turista, od kojih će svaki u prosjeku ostati tri ili četiri noći i potrošiti oko 800 eura.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*