Poljske jagode za Europu: Simbol onoga što žele donijeti Uniji

Predstavljanje prioriteta nastupajućeg poljskog predsjedanja EU pred europskim parlamentarcima počelo je pomalo neočekivano – jagodama. Poljski premijer, Donald Tusk, donio je u Strasbourg tri tone poljskih jagoda, za koje kaže „da je čuo“ da su najbolje na svijetu.

Jagode, prema njegovim riječima, predstavljaju i simbol onoga što Poljska želi donijeti Uniji tijekom svog šestomjesečnog predsjedanja – svježinu i energiju. Već na prvom koraku, premijer Poljske, najveće među novim članicama EU, iskazao je ono što podržava i više od 80 posto njegovih sunarodnjaka – da vjeruje u jedinstvenu, otvorenu i naprednu Europu: „Ponekad ne možemo da vjerujemo da je ovo najbolje mjesto na svijetu. Ali svi izvan Europske unije znaju da je ovo najbolje mjesto na svijetu“, izjavio je Tusk podsjetivši da ono što Europljani vide kao rutinu ili problem, za druge, van Unije, može da predstavlja individualni ili nacionalni san.

Sigurna Europa, Europa u rastu i otvorena Europa – tri su prioriteta Poljske koja će se na čelu EU nalaziti do kraja ove godine. Pred Unijom je nastavak borbe protiv ekonomske i dužničke krize. Poljska najavljuje i okončanje nekih faza eurointegracijskih putova zemalja Zapadnog Balkana. Poseban akcent tijekom poljskog predsjedavanja biće i na strategiji procesa približavanja bivših sovjetskih republika EU. Poljski premijer kritički se osvrnuo i na potez Danske oko uvođenja unutarnjih carinskih kontrola u okviru Schengena, rekavši da se zarad borbe protiv ilegalne migracije ne smije ograničavati sloboda kretanja i jedinstvo Europe. I pored svih problema, s kojima se Unija trenutno suočava, poljsko predsjedanje rješenje vidi u progresivnoj integraciji, uklanjaju unutarnjih prepreka i u riječi – zajednica: „Za one Europljane koji su živjeli u siromaštvu desetljećima, trenutna kriza možda jeste izazov, ali nije sudbonosna. Današnji problemi neusporedivi su s nekadašnjim koje smo prevladali zahvaljujući europskoj solidarnosti,“ izjavio je poljski premijer, koji je, prema vlastitom priznanju, proveo pola svog života nastojeći da njegova zemlja uđe u EU.

„Eurooptimistčni“ nastup poljskog premijera, Donalda Tuska, pozdravljen je od velike većine europskih parlamentaraca, dok su kritike dolazile od strane euroskeptika. Predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, naglasio je da mu je želja da poljski entuzijazam, kada je riječ o EU, zarazi i ostale zemlje članice:

„Ova proširena Europa mora se razvijati i dalje. Proširenje nije u suprotnosti s produbljivanjem Unije. Potrebno nam je više Europe, bolje Europe, više solidarnosti, kohezije i više predanosti zajedničkom cilju. To je i glavna poruka poljskog predsjedanja“, zaključio je Barroso, uz opasku da „poljske jagode ne samo što su ukusne već i šire divan miris“.

Izvor: DW

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*