Popoviću i Beari doživotni zatvor za genocid u Srebrenici

Popović i Beara
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasio je obavještajnog časnika vojske bosanskih Srba Vujadina Popovića i pukovnika Ljubišu Bearu krivima za genocid u Srebrenici te ih osuđio na kaznu doživotnog zatvora, objavio je predsjedavajući sudac ICTY-a Carmel Agius. Sud je time ponovno potvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Presuda je izrečena sedmorici bosanskih Srba za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995., a kazne na koje su osuđeni kreću se u rasponu od pet godina do doživotnog zatvora.

“Opseg i priroda ubilačke operacije, stravičan broj ubojstava … jasna namjera – vidljiva iz dokaza – da se eliminira svaki bosanski musliman koji je uhićen ili koji se predao pokazuje da je riječ o genocidu”, objavio je ICTY.

Obavještajni časnik zvorničke brigade Drago Nikolić dobio je 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida, a zapovjednik postrojbe specijalne policije Ljubomir Borovčanin osuđen je na 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstva, istrebljenja i progona.

General Radivoje Miletić, pomoćnik zapovjednika VRS Ratka Mladića, osuđen je na 19 godina, a general Vinko Pandurević na 13 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubojstava, progona i prisilnog premještanja stanovništva. General Milan Gvero dobio je pet godina zatvora zbog progona muslimana iz enklava Srebrenice i Žepe.

Obavještajni časnici Popović (53) i Nikolić (52), vojni časnici Beara (70) i Pandurević (50), te zapovjednik specijalne policije Borovčanin (50) bili su optuženi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem ubojstva vojno sposobnih bosanskih muslimana iz Srebrenice.

Generali vojske bosanskih Srba Miletić (62) i Gvero (72) optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, za ubojstva, progone, prisilno premještanje i deportaciju stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Prema optužnici, u zločinačkom pothvatu sudjelovali su i politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir.

U optužnici su opisana masovna ubojstva bosanskih muslimana iz Srebrenice nakon pada tog gradića u istočnoj Bosni pod kontrolu snaga bosanskih Srba u srpnju 1995.

Više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih muslimana iz srebreničke enklave pogubljeno je, a do 1. studenog 1995. cjelokupno muslimansko stanovništvo bilo je prognano ili je pobjeglo iz Srebrenice i Žepe, navodi se u optužnici.

Suđenje Popoviću i drugima počelo je 14. srpnja 2005., a iznošenje završnih riječi dovršeno je 15. rujna 2009. Raspravno vijeće zasjedalo je ukupno 425 dana, tijekom kojih je u sudski spis uvršteno više od 5300 dokaznih predmeta, a saslušano je 315 svjedoka.

ICTY je za zločin u Srebrenici optužio ukupno 21 osobu. Za taj je zločin dosad ICTY donio presudu samo za jednu osobu, generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića, koji je u travnju 2004. osuđen na 35 godina zatvora.

Suđenja Karadžiću i Tolimiru su u tijeku, a vođa vojske bosanskih Srba Mladić nalazi se u bijegu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*