Posjet članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj bit će od iznimne važnosti

Predstojeći posjet članova Predsjedništva BiH Republici Hrvatskoj važan je zbog toga što je prvi službeni u protekle četiri godine, pa su se nakupile mnogo tema koje bi trebalo da budu riješene, izjavio je Đorđe Latinović, savjetnik predsjedajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

On je naveo da će najbitnija tema razgovora tijekom posjeta, planiranog za 31. siječnja i 1. veljače, biti bilateralni odnosi, a u okviru toga sporazum o dvojnom državljanstvu, koji stoji dugo neriješen, imovina BiH u Hrvatskoj i obrnuto, ugovor o imovinsko-pravnim odnosima, kao i pitanje državne granice, pišu “Nezavisne novine”.

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, istaknuo je da je predstojeći posjet Hrvatskoj prilika da se dogovori dinamika za rješavanje otvorenih pitanja između dvije zemlje, a što se tiče posjeta Srbiji spreman je da se to realizira u što skorijem periodu.

“Uvijek sam naglašavao da regionalna suradnja nema alternativu i zbog toga Predsjedništvo mora dati doprinos kreiranju ambijenta takve suradnje”, rekao je Izetbegović.

Irena Jeličić, dužnosnik za odnose s javnošću Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, izjavila je da Komšić vjeruje da će posjet doprinijeti unapređenju odnosa dvije države i boljoj suradnji i da se nada da će i posjeta Beogradu biti uskoro realizirana.

Hrvatski analitičar Žarko Puhovski, smatra da su odnosi BiH i Hrvatske u usponu nakon što je Ivo Josipović postao predsjednik Hrvatske i da će posjet biti korak u pravom smjeru.

“Prvo, zato što je on dao jasan znak cijeloj javnosti BiH, iskazavši poštovanje žrtvama na svim stranama. Drugo, što je, za razliku od Stjepana Mesića, iskazao sposobnost suradnje s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i njegovom političkom opcijom. I treće je to što je Josipović za razliku od Mesića pokazao spremnost za suradnju sa svim hrvatskim opcijama u BiH”, rekao je Puhovski.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*