Posjetom Kraljevoj Sutjesci Jospipović počeo dvodnevni posjet BiH

josipovic-kraljeva-sutjeskaHrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u srijedu u dvodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini, a započeo ga je obilaskom Kraljeve Sutjeske, gdje će posjetiti franjevački samostan i susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u tom dijelu BiH.

Predsjednik Josipović posjetit će tijekom poslijepodneva SOS Dječje selo Sarajevo zajedno s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem te održati predavanje na Pravnom fakultetu u Sarajevu, dok će se u srijedu u Mostaru susresti sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem te navečer sudjelovati na svečanoj dodjeli nagrada “Večernjakov pečat”.

Franjevci na području Kraljeve Sutjeske djeluju od XIV. stoljeća kada su sagradili i prvi samostan. “Ovo je sjedište bosanske države i bosanske državnosti”, kazao je Hini gvardijan fra Zoran Jaković koji je i dočekao predsjednika Josipovića.

Uz samostane u Kreševu i Fojnici, ovaj u Kraljevoj Sutjesci bio je jezgra oko koje su se održali franjevci u Bosni i nakon turske okupacije.
U sastavu samostana djeluje i muzej bogat kulturno-povijesnim i umjetničkim sadržajima poput brojnih arhivskih dokumenata, dragocjenih starih knjiga, zbirki slika te kovanim i tekstilnim predmetima umjetničkog obrta.

Najstarija i vjerojatno najvrednija slika koja se tamo čuva je “Poklon kraljeva – Krist pada pod križem”, slikana s obje strane na dasci presvučenoj platnom. Sjevernjačkog je podrijetla i potječe iz 15. stoljeća. Ona je ujedno jedini sačuvani dio negdašnjeg preklopnog gotičkog oltara.

Gvardijan samostana podsjetio je kako je hrvatska Vlada preko svojih različitih institucija pomagala projekte restauracije najstarijih knjiga-inkunabula, kako onih koji se čuvaju u Kraljevoj Sutjesci tako i u drugim franjevačkim samostanima u sastavu provincije Bosne Srebrene.

Restaurirane su i matice krštenih. “Taj je dio značajan i za Hrvatsku i za BiH”, kazao je gvardijan Jaković podsjećajući da će kopije restauriranih vrijednih dokumenata biti pohranjene i u Hrvatski državni arhiv.

Župa Kraljeva Sutjeska danas je suočena sa sličnim problemima kao i većina krajeva u središnjoj Bosni u kojima su većinu prije rata činili Hrvati. Prema dostupnim podacima u toj je župi do rata živjelo 12.000 Hrvata katolika, a danas ih je tek 1.480. Većinu čine stariji ljudi, a za povratak postoji tek individualno zanimanje.

Fra Zoran Jaković je istaknuo kako je hrvatska Vlada kroz posebni program pomagala obnovu kuća, no i to je stalo prije tri godine. “U razgovoru s predsjednikom Josipovićem kanimo vidjeti može li se na tom planu nešto učiniti”, kazao je fra Zoran.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*