Poslodavci odgovaraju Liniću: Ministar potpiruje antipoduzetničku klimu!

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) razočarana je zadnjim izjavama ministra financija Slavka Linića i njegovim reakcijama na ocjene poslodavaca o uvjetima poslovanja u ovoj te prognozama za iduću godinu, smatrajući da njima potpiruje antipoduzetničku klimu, a ne vidi Vladin neuspjeh u pokretanju investicija.

“Koliko god to ministru Liniću bilo teško čuti činjenica je da Vlada unatoč dobrim namjerama nije uspjela poboljšati uvjete za poslovanje, što je jedini put izlaska iz duboke krize u kojoj se nalazimo”, smatraju u HUP-u dodajući da to konstatiraju i domaći i strani analitičari, Hrvatska narodna banka, agencije za rejting, sindikati i građani, pa i poslodavci.

Stoga ne vide razloge za napade na HUP i realni sektor zbog toga što su konstatirali ono što vide i svi drugi.

U komentaru na izjave ministra Linića iz HUP-a navode kako “ministar financija nikako ne bi smio na ovakav način potpirivati antipoduzetničku klimu jer bez poduzetništva nema realnog sektora, a bez njega nema punjenja proračuna ni financiranja države”.

Napominju kako je upravo nedostatak investicija, i domaćih i stranih, kao rezultat loše investicijske klime nešto na što ukazuju svi stručnjaci. Ocjenjuju da svojom izjavom ministar potiče daljnje urušavanje uvjeta za investiranje, a njegova bi uloga trebala biti upravo suprotna – poticati poduzetništvo i pozitivnu investicijsku klimu, zagovarati dijalog i partnerstvo.

“Prebacivati lopticu na poduzetnike te kriviti realni sektor za stanje u gospodarstvu očito je izraz nervoze ministra čiji su zakonski prijedlozi i prijedlog proračuna zadnjih dana na udaru kritike sa svih strana”, smatraju u HUP-u.

Napominju i kako je HUP kritizirao rad svake Vlade do sada ako je smatrao da neki njezini potezi nisu u skladu s interesima poslodavaca i poduzetnika te gospodarskog razvoja općenito i da će nastaviti konstruktivno kritizirati i dalje ono što misle da nije dobro, ukazivati na nužnost reformi i nuditi pomoć za rješavanje teških i godinama stvaranih problema.

“Na Vladi i ministru je da odluče kako će se postaviti prema našim prijedlozima, kao što je na njima i odgovornost za rezultate i budućnost ove zemlje”, ističe se u komentaru HUP-a na izjave ministra Linića.

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je danas da je pad BDP-a u trećem tromjesečju od 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje opasan, a odgovornim za to ponajviše drži realni sektor gospodarstva koji po njegovu mišljenju nema vlastite ideje i programe te u prevelikoj mjeri ovisi o državi.

Linić smatra da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta i osiguravanjem respektabilnih likvidnih bankovnih sredstava te da jedino čeka državne investicije i o njima ovisi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*