Postgadafijeva Libija tone u potpuni kaos, prijeti građanski rat

Skoro mjesec dana nakon što je ubijen diktator Moamer Gadafi, stanje u Libiji se ne smiruje.

Štoviše, u proteklih nekoliko dana u Tripoliju su erumpirali sukobi između pripadnika tripolijske i milicije iz Misrate, pri čemu su poginula četvorica pripadnika tih paravojnih postrojbi.

Više sudionika obračuna je hospitalizirano u lokalnim bolnicama, a pojedini se bore za život, priopćili su dežurni liječnici.

Sukobi su izbili zbog preuzimanja kontrole nad zgradom u kojoj je nekad bilo sjedište obavještajnih službi, pa se nakon prvih mjestimičnih pucnjava, kao svojevrsna tampon-zona, uključila i regularna snaga sigurnosti, što je potvrdio i pukovnik Abdul Monem al-Tunsi, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Nekadašnji pobunjenici, a danas pripadnici paravojnih postrojbi, nisu se oglasili što je izazvalo sukob. Šef Vojnog vijeća Abdel Hakim Belhaj kazao je da je u tijeku opsežna istraga koja bi trebala dokučiti što doista stoji iza sve češćih pucnjava u Tripoliju, jer je nekoliko osoba uhićeno i privedeno na ispitivanje. Iako je građanski rat u Libiji službeno okončan, ovaj posljednji slučaj nije usamljen. Naime, nekadašnje pobunjeničke snage, dobro naoružane otetim oružjem od nekadašnje regularne vojske, koriste anarhično stanje u državi kako bi preuzele vlast prije nego što se uspostavi građanska vladavina.

Prošlog mjeseca privremena vlada pokušala je održati nekoliko sastanaka kako bi dogovorila primirje između naoružanih skupina koje haraju Libijom. U pregovore se izravno uključio i libijski premijer Abduraheem Elkeib, zahtijevajući od čelnika milicija da napuste grad te ga prepuste postrojbama regularnih snaga sigurnosti ili da se reintegriraju u redove regularne vojske ili policije.

No zapovjednici milicija su to odbili, navodeći da nemaju povjerenja u novu vlast koja bi ih, naveli su, mogla procesuirati zbog u najmanju ruku rečeno mogućih »mutnih radnji« tijekom rata za Gadafijevo svrgavanje. Stoga milicije ne kane prepustiti stvar slučaju te su odlučne oružjem ucjenjivati vlast i držati u strahu civilno stanovništvo koje se upravo zbog pucnjave još uvijek ne usudi vratiti iz izbjeglištva u gradove.

Prijeti građanski rat

Zabrinut zbog trenutne anarhije u Libiji, u srijedu se oglasio Mustafa Abdel Jalil, predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC), navodeći kako bi sukobi između milicija mogli uvući zemlju u novi građanski rat.

»Nalazimo se između dvije gorke opcije. Ako nema sigurnosti, neće biti pravde, razvoja, a ni izbora. Ono što zabrinjava je da su pojedinci uzeli pravdu u svoje ruke«, zabrinuto je izjavio Jalil govoreći na jednom skupu u Benghaziju.

Iako je NTC započeo s izgradnjom jedinstvene armije, zbog sukoba između paravojnih skupina taj je proces znatno usporen. »Ako suparnici nastave s oružanim sukobima, još je jedan građanski rat na pomolu«, zaključio je čelnik NTC-a.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*