Postignut dogovoro o predstavljanju Kosova i upravljanju prijelazima

Beograd i Priština postigli su dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i o integriranom upravljanju prijelazima. Prema tom dogovoru, do kojeg se došlo nakon maratonskih pregovora, Kosovo će na regionalnim skupovima nastupati pod tablom na kojoj će pisati: Kosovo sa zvjezdicom, a u fusnoti će biti navedeno: “Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je s Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.”

Nije prihvaćen zahtjev Prištine da u fusnoti bude navedena deklaracija o proglašenju nezavisnosti.
Danas je također postignut i dogovor o primjeni sporazuma o integriranom upravljanju prijelazima, javljaju agencije.

Šef tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da je dogovor u potpunom skladu s nacionalnim interesima i dodao da je Srbija time ispunila sve uvjeti Europskog vijeća za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a su vrlo napeti, a postizanje sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine mnogo bi donijelo objema stranama, piše londonski Economist.

Za Beograd to je uvjet da dobije status kandidata za članstvo u EU, “što je vrijedna nagrada”, a Kosovu bi omogućilo da pet članica EU-a koje ne priznaju nezavisnost više nemaju primjedbe na suradnju EU-a s Prištinom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*