Potpisan memorandum za Dubrovnik 2, ekolozi ogorčeni: Čačić je grobar neretvanske doline

Čelnici HEP-a i Elektroprivrede Republike Srpske u Trebinju su potpisali memorandum o suradnji u projektu buduće hidroelektrane Dubrovnik 2.

Nova elektrana Dubrovnik 2, koja bi bila nastavak hidroelektrane u Platu, napajala bi se vodom iz akomulacije Bileća na području Republike Srpske, a bila bi snage 300 megavata i proizvodila bi dodatnih 300 gigavat sati električne energije na godinu.

Obje strane u izgradnji bi sudjelovale ravnomjerno, a planirano ulaganje veće je od 140 milijuna eura.

Ipak, kako su istaknuli čelnici obiju energetskih tvrtki, prije svega će se napraviti studija o utjecaju na okoliš, kako bi se provjerili svi mogući utjecaji na pritoke rijeke Trebišnjice.

“Studijom utjecaja na okoliš želimo dati konačnu ocjenu struke, kakav i u kojem obimu će ovaj projekt imati utjecaja na okoliš, a posebno na rijeku Neretvu i ostale slivove koji su vezani za rijeku Trebišnjicu”, kazao je Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a.

Skupina eko-aktivista udruženih u inicijativu Spasimo dolinu Neretve na vijest o potpisivanju memoranduma reagirala je priopćenjem u kojem, uz ostalo, ističe kako se u cijeloj priči oko projekta Dubrovnik 2 vješto prešućuje “da je za realizaciju ove investicije neophodno Republici Srpskoj dati i suglasnost za nastavak druge faze, za neretvansku dolinu kobnog projekta ‘Gornji horizonti'”.

“Ovim projektom se u istočnoj Hercegovini planiraju prevesti vode iz Nevesinjskog, Gatačkog i Dabarskog polja u korito rijeke Trebišnjice, kako bi se ojačao hidropotencijal neophodan za rad triju novih hidroelektrana koje na prvi pogled nemaju veze s elektranom u Dubrovniku. Time bi enormne količine voda koje se podzemnim kraškim kanalima manjih rijeka prirodno ulijevaju u Neretvu, bile preusmjerene u slivno područje Trebišnjice. Rijeka Neretva bi tako gubila znatan dio svoga hidropotencijala, koji bi neminovno bio anuliran prodorom morske vode u njeno korito, a što bi glavninu ovog područja dugoročno pretvorilo u slanu pustaru u srcu Mediterana”, pribojavaju se ekolozi okupljeni u inicijativu Spasimo dolinu Neretve.

Ističu također kako “potpisani memorandum predstavlja kulminaciju neodgovornog odnosa premijera Milanovića prema ovom problemu, koji je prije samo dva tjedna u Hrvatskom saboru izjavio da se druga faza projekta ‘Gornji horizonti’ neće realizirati, ako studija utjecaja na okoliš pokaže da bi se njime zaslanila Neretva”.

“Dovoljna su bila dva tjedna da se otkrije njegov licemjeran odnos, a o gospodinu Čačiću više niti ne treba trošiti riječi jer je još jednom pokazao da itekako zaslužuje epitet grobara neretvanske doline, ogorčeni su u građanskoj inicijativi”, stoji u priopćenju skupine zabrinutih eko-aktiviosta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*