Potpisnici Platforme odlučili: kreću u formiranje vlasti bez dva HDZ-a

Kako je i najavljiano, stranke potpisnice Ptaforme o zajedničkom djelovanju i implementaciji izbornih rezultata, idu u konstituiranje vlasti u Federaciji BiH bez HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Čelnici SDP-a BiH, SDA, HSP-a BiH i NSRB su, naime, na današenjem sastanku održanom u zgradi istitucija BiH da su HDZ BiH i HDZ 1990 odbili pridružiti se ovom bloku te najavili daljnje korake prema uspistavi vlasti.

U priopćenju se navodi da su dva HDZ-a također odbili prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića o principima raspodjele hrvatskih pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prema kojem bi dva HDZ-a imala 2/3 (3/5), uključujući i poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i jednu ministarsku poziciju, predsjednika Federacije BiH i tri ministarske pozicije. SDP, HSP i NSRB imali bi preostalih 1/3 (2/5) hrvatskih pozicija, što je, kako se navodi, u skladu s njihovom zastupljenošću u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Kako je već prošlo pet mjeseci od održavanja izbora, a dva HDZ-a i dalje blokiraju implementaciju izbornih rezultata – konstituiranje vlasti u četiri županije te izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz tih županija (Hrvata, Srba i Bošnjaka), sprječavajući tako formiranje vlasti u Federaciji i državi BiH, SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak odlučili su da pristupe implementaciji izbornih rezultata konstituiranjem domova Parlamenta Federacije, izborom predsjednika i dva potpredsjednika te Vlade Federacije BiH”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je ova odluka jedini način da se spriječe moguće štetne posljedice koje građani trpe svakodnevno, naročito one koje bi mogle uslijediti zbog neusvajanja budžeta FBiH.

“Ako ne bi bilo proračuna, u pitanje bi bilo dovedeno finansiranje proračunskih korisnika, među kojima su najbrojniji i najznačajniji boračko-braniteljska populacija, umirovljenci, prosvjetni i zdravstveni radnici i druge kategorije koje se financiraju iz proračuna”, stoji u priopćenju, uz napomenu da bi neformiranjem vlasti u propisanim rokovima moglo bi biti ugroženo funkcioniranja same države BiH.

6 Comments

  1. Odlučan korak u – provasliju. BiH ne može funkcionirati nikako osim kao stabilan tronožac. I oni koji ga danas podržavaju, kad-tad će shvatiti da je Kljuić u pravu kad kaže da je Lagumdžija najveće zlo koje je pogodilo BiH!

  2. Imate pravo da se žalite i to vam je sve što možete.Kljujić je bio Čovićev savjetnika sve za pare sve za raju jarane……

  3. Dvije Hrvatske stranke? Nardna Stranka za unistenje Hrvata i stranka izdajica. Hrvatsko jednistvo spasava Hrvate. Vi Hrvati koi ste svjesni nemojte nasjedat sto vam te dvije ant/hrvatse stranke lazu. Muslimanska politika vodu te Hrvatska izrode. Muslimani su svjesni da nemogu unistiti Srpsku Republiku a pocu Hrvtski izdajica mogu unistiti Hrvate.Hrvatska stranka prava ona nosi samo pridjev hrvatsk. Vi koi se smatrate pravasi dobro razmislite sto vam se sprema. Narodna stranka za unistenje Hrvata to se zna.

  4. Ova gospoda mogu prićati koliko hoće da HSP nema legalitet poslije izbora.Laž je sredstvo oba HDZ da pokušaju izbaciti stranku koja kroz koaliciju pošteno stekla legalitet.Ovaj put ni Čović ni Bradara ni cijela oba HDZ nemogu zaustaviti HSP da postane dio vlasti u Federaciji BiH.

  5. Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić u izjavi za medije ocijenila je da je sazivanje krnje sjednice Doma naroda opasno.

    “Radi se o opasnoj odluci koja vodi narušavanju pravnog poretka”

  6. Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je oštro osudio najave sastavljanja Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine bez stranaka koje su ostvarile izborni legitimitet na prošlim općim izborima. “Samo sazivanje Doma naroda bez izaslanika iz svih federalnih jedinica, odnosno županija je poziv na rušenje ustavnog poretka Federacije, a zatim i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine”, kazao je Ljubić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*