Potpisnici Platforme otkazali sjednicu federalnog Doma naroda

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koju su stranake potpisnice Platforme (SDP, SDA, HSP i NSRB) bile sazvale za 10. ožujka, naprasno je otkazana, Tu informaciju, u izjavi za “Dnevni avaz”, potvrdio je Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik NSRB, nakon sastanka četiriju stranaka.

“Zaključili smo kako bismo trebali dati još jednu šansu HDZ-u BiH i HDZ-u 1990 da izaberu izaslanike u Domu naroda, kako bi funkcionirao u punom kapacitetu”, navodi kao razlog otkazivanja Jerko Ivanović Lijanović.

Međutim, špekulira se da je to samo izgovor, te da je sjednica otkazana zbog drugih razloga, koji su, navodno, i doveli do nesloge među čelnicima ove četiri stranke. Prema saznanjima “Dnevnog avaza” otkazivanje je zbog toga zatražio niko drugi do Lijanovićeva NSRB.

Iz krugova bliskih NSRB tvrde da su oni iskazali rezerve nakon svojevrsnog pritiska “međunarodnog faktora” u što je teško povjerovati. Inače, NSRB je i jedan od najvećih protivnika priključenja Demokratske narodne zajednice, stranke koju je osnovao Fikret Abdić, “platformašima”, a najviše zbog “poslovno-ekonomskih” interesa.

Stjepan Krešić (HSP), koji je i sazvao sjednicu kao predsjedavajući prošlog saziva Doma naroda FBiH, kaže da je sjednicu zakazao “s ciljem da se postigne kompromis, ali da je to, izgleda, samo njemu u cilju”.

Izvor “Dnevnog avaza” kaže da “iako platformaši to ne žele priznati, pravi razlog odgode sjednice itekako ima veze s jutrošnjim pismom koje je poslao Branko Petrić ispred Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH”.

U njemu je ponovljen stav SIP-a da se “nisu stekli uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice, te da se to ne može obaviti sve dok ne budu izabrani izaslanici iz svih deset županija”, što je izazvalo niz polemika među potpisnicima Platforme, od kojih dio nije bio spreman za novu radikalizaciju odnosa, bojeći se reakcije međunarodnih predstavnika i javnosti.

A i od strane međunardonih poredstavnika stigla su upozorenja da konstituiranje vlasti kako da su ga zamislili “pšlatformaši” nije prihvatljivo. Tako je, primjerice, pomoćnik američkog državnog tajnika Philip J. Crowley, uz poziv strankama “koje se protive slanju izaslanika iz preostalih županija u Dom naroda Federacije BiH da odmah počnu surađivati tako što če izabrati te izaslanike”, pozvao i “stranke koje pokušavaju sazvati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da odlgode ovu aktivnost dok Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ne verificira izaslanike iz svih županija”.

16 Comments

 1. Lagumdzijic i njegovi janjicari ili Hrvatske izdajice.Uplasili su se od cega ni sami ne znadu. Grupa avantura/pliticara slici na one koi nemadu politckog razuma. Zamisljena ideja koju drugi neprihvacaju, vodi zemlju u rasulo. Sama drzava nestabilna i neodrziva.

 2. Mogli smo sinoć cuti na BHT -u koga upozoravaju da krši ustav neformiranjem vlasti u 4 kantona, a Platformašima su rekli da ih puste do 17 -tog kako bi im dali još jednu šansu.Problem je u tome što dva HDZ imaju 3 ministrastva pa nemogu raspodjeliti pljen.Čović bi se sada riješio Ljubića ali nezna kako kako bi sve pripalo HDZ -eu.Ima vremena pa da vidimo ko je upravu,naravno tu smo da ubuduce komentarišemo !!!

 3. SVI ZNAJU DA JE HDZ PODMETAO HSP-U U ZHŽ I DA JE NAPRAVIO HAJKU…ZATO JE USLIJEDIO ODGOVOR U SHIN FENOVSKOM STILU

 4. Sjajan odgovor! Bacili ste se pod noge SDP-u i predajete Hrvate na milost Lagumdziji, sve za dvije-tri fotelje.

 5. Naprijed HSP i neka HDZ proba oporbu u naredne 4 godine i donesimo sa HSP boljitak za sve Htvate od Sarajeva i svi mjesta u kojim su manjina godinama.

 6. NOVO VRIJEME ZA NARODE BOSNE I HERCEGOVINE KOJI NEŽELE PODJELU ZEMLJE.HDZ JE 20 GODINA VODIO POGREŠNU POLITIKU I PRVI PUTA IMAJU DRUGI SA HSP PRILIKU NAPRAVITI BOLJITAK SVOME NARODU GDJE ŽIVI KAO MANJINSKI NAROD OD SARAJEVA DO BOSANSKE POSAVINE.

 7. Jako cinicno ali tragikomican komentar.Kao prvo zna se ko ide Dodiku i moli ga za vlast pravi dogovore izborne i ko leti avionom Dodika,dok u istom entitetu gdje je dotični gospodin Predcjednik nema uva Hrvatskog niti pravog Hrvata po vašoj volji na vlasti ne sad nego 20 god. Vlajki je doduše Miloševićev Hrvat ali vam nesmeta jer Miloševićev gaji Yugoslovenstvo.Vi ste bacili Hrvatski narod tj doveliste ga u situaciju bez izlaznu uostalom ko je potpisao Wašingtonski dogovor pa potom Deyton. Ko vlada 20 godina, ko je dopustio majorizaciju u Federalnoj vladi 20 godina ko je šutio o tome, VI gospodo jer VAM je vlast draga i šutili ste dok ste plijen djelili,sad kad Vam se fotelje izmicu pocinje se starom pricom o ugroženosti naroda. LICEMJERI,HOŠTAPLERI,LOPOVI,FOTELJAŠI,YUGOSLOVENI,PRODANE DUŠE to se jednim imenom zove HDZ

 8. NITKO NE MOŽE NIŠTA HSP – U PA ČAK NI TRENUTNO NAŠI PARTNERI – IPAK PRINCIP JE ISTI VUK ĆUD NE MIJENJA!

 9. Zna se ko ide na noge Dodiku i ko leti avionom vlade RS.Nije HSP potpisao Wašingtonski sporazum kao i Deyton koji je ukinuo Herceg -Bosnu,takodže nije HSP slao u HAG partiske poslušnike koji sad placaju cijenu za to.HSP nije na vlasti 20 god i zna se ko je, i ko je dopustio majorizaciju Hrvata u vladi FBIH koja traje KAKO KAŽU 20 god ali se šutilo jer se plijen dijelio sa koalicionim partnerima pa kad vidiš da nema od fotelje ništa ili nema dovoljno fotelja onda stara prica o ugroženosti naroda.Niko ni spomena o događanju RS kao ni za Vlajkija Yugoslovena Miloševićevog a znamo kako su tamo Hrvati majorizovani. Kao nagrada tomu jest da Čović ide na noge i dodvorava se politici koja nas je istrijebila e pa svaka cast Dragane Čoviću..Pitajte malo za položaj Hrvata Nadbiskupa Komaricu koji o tome non stop govori ali to nije bitno bitno je šta Dodik kaže !!!!

 10. Oni su oporba, a tko je vlast? Tko je tu vast izabrao. BiH je zadnja zemlaj u Eropi u kojoj jednom narodu nije omoguceno da bira svoje zastupnike. Sto mislite da predstavnike srpske manjine u Hrvatskom saboru izaberu Hrvati? Kako bi reagirao medjunarodni faktor? Sto bi rekao SDP?

 11. Pejo polupo si loncice,znam da ti je teško jer si HDZ -eovac i možda neki foteljaš ili ti je tata foteljaš pa nema više benificija auta mobitela dnevnica sekretarica.Potrudite se slijedece izbora za 4 god !!!

 12. Pejo je teški HDZ podanik i čovjek koji oplakuje kraj 20 godišnje lopovije i tajkunije koji opljaćka svoj narod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*