Potpredsjednica Sabora: Da bi sačuvali kreditni rejting, morat ćemo rezati plaće javnim službama

Ako dođe do prekoračenja za plaće u državnom proračunu morat će se ići na smanjenje plaća, izjavila danas potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec (SDP) upitana za komentar medijskih nagađanja da će vlada osim dodataka na plaće morati smanjiti i osnovicu kako bi spasila kreditni rejting Hrvatske.

“U proračunu su planirana sredstva na godišnjoj razini za isplatu plaća po sadašnjim uvjetima. Ukoliko će doći do prekoračenja plaća u ovoj godini morat će se ići i na smanjenje plaća u smislu toga da ne možemo narušiti planirani deficit proračuna”, kazala je Zgrebec novinarima u Saboru.

Napomenula je i kako je na snazi Zakon o financijskoj odgovornosti, kao jedno od pregovaračkih mjerila, koji kaže da se troškovi moraju smanjivati za jedan postotni poen u odnosu na rast BDP-a.

Potvrdno je odgovorila na pitanje prijeti li Hrvatskoj pad kreditnog rejtinga ne uspije li srezati plaće.

“Pad kreditnog rejtinga znači da će svi reprogrami kredita biti pod nepovoljnijim uvjetima, a s obzirom da smo već godinama u situaciji da ne otplaćujemo glavnicu nego samo vršimo reprogram, a u zadnjih nekoliko godina imali smo i problem s plaćanjem kamata, to bi zaista bi bio velik problem za Hrvatsku”, ocijenila je Zgrebec.

Silvano Hrelja (HSU) opovrgao je da se na razini vladajuće koalicije raspravljalo o smanjenju osnovice za plaće zaposlenih u državnim i javnim službama.

“Nikad se nije o tome razgovaralo. Moje je osobno mišljenje da tada idemo u jednu negativnu spiralu jer se s bilo kakvim rezanjem plaća dolazi do smanjenja doprinosa”, ustvrdio je Hrelja. Dodao je i kako je ono o čemu se sada razgovara sa sindikatom božićnica i regresi.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sastanku sa sindikatima javnih službi i državnih službenika demantirao je medijske špekulacije o rezanju osnovice plaća u javnim i državnim službama, piše Jutarnji list. Sindikatima je ministar rekao kako o smanjenju osnovice nema govora, te kako se uštede ograničavaju na zamrzavanje materijalnih prava u Temeljnom kolektivnom ugovoru, te na rezanju dijela prava iz granskih kolektivnih ugovora, koja će tek biti definirana.

U Banskim dvorima uvjeravaju kako su špekulacije o rezanju plaća “obična konstrukcija”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*