Potvrđena i druga optužnica protiv Sanadera

Potvrđena je i druga optužnica protiv Ive Sanadera kojom ga Uskok tereti za zlouporabu premijerskog položaja i primanje 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini toj mađarskoj naftnoj kompaniji.

Optužnicu je na današnjoj sjednici zatvorenoj za javnost potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić.

Sanderovi branitelji izjavili su da je Uskok na sjednici predložio i spajanje ovog postupka sa postupkom koji je već u fazi glavne rasprave, a u kojemu ga se tereti za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od Hypo banke. O tom prijedlogu Uskoka naknadno će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Sanadera druga optužnica tereti da je za mito zlouporabio premijerski položaj i omogućio MOL-u upravljačka prava u Ini te da je trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatske.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Istraga se u tom slučaju od sredine lipnja vodila i protiv čelnika mađarske naftne kompanije Hernadija te bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca. Uskok je odustao od kaznenog progona Polančeca jer nije pronašao dokaze da je pomogao Sanaderu u zloporabi položaja dok je postupak protiv čelnika MOL-a prepušten mađarskim vlastima.

Sanaderova smatra da je snimka Sanaderovog sastanka s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem u jednom zagrebačkom restoranu nezakonit dokaz te da se neće pojaviti na suđenju u aferi Ina – MOL za koju je danas na zagrebačkom Županijskom sudu potvrđena optužnica.

“Smatramo i dalje da se radi o nezakonitim dokazima, da je nesporno da se do te snimke došlo kršenjem više zakona i da je taj dokaz protuustavan i protuzakonit te smatramo da neće postati dio sudskog spisa”, kazala je članica Sanaderovog odvjetničkog tima Jadranka Sloković.

Dodala je da snimka ručka o kojoj su pisali mediji, kao i iskaz vlasnika restorana Marija Čerhaka, u čijem je prostoru snimka nastala, za sada nisu prihvaćeni kao dokaz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*