Potvrđena optužnica protiv Miroslava Anića, optuženog za pokolj u Stupnom Dolu

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 13. travnja 2011. godine optužnicu u predmetu Miroslav Anić, koja optuženog Anića tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva, priopćeno je iz Suda.

U optužnici se, među ostalim, navodi da je optuženi Anić, kao pripadnik postrojbe za posebne namjene pod nazivom „Maturice“ u sastavu brigade „Josip Ban Jelačić“, krajem prve polovine mjeseca lipnja 1993. godine, zajedno s drugim pripadnicima postrojbe, sudjelovao u oružanom pješačkom napadu na selo Grahovce. Tom prilikom, u podrumu jedne kuće, našli su skupinu civila Bošnjaka, iz koje su razdvojili muškarace od žena i djece.

Izdvojene muškarce, njih osam, postrojili su ispred jedne kuće i tom prilikom ih je optuženi Anić, zajedno s ostalim pripadnicima postrojbe, usmrtio pucajući iz automatskog oružja.

Optuženi Anić je, zajedno s ostalim pripadnicima postrojbe „Maturica“, sudjelovao u pješačkom napadu na selo Han Ploča, radeći čišćenje sela i sakupljanje civila. Tom prilikom,usmrtili su jednog civila dok su oko 20 muškaraca postrojili ispred jedne kuće i usmrtili ih pucajući iz automatskog oružja.

Nadalje, kako stoji u optužnici, optuženi Anić, je dana 24. lipnja 1993. godine, u vikend naselju „Luke“, općina Kiseljak, zajedno s dvojicom vojnika HVO-a, obavio pretres jedne vikendice iz koje su izveli jednog civila nanijevši mu snažan duševni i tjelesni bol i patnje. Optuženi Anić je, kako se navodi u optužnici, dana 23. listopada 1993. godine, zajedno s pripadnicima postrojbe za posebne namjene „Maturice“ i „Apostoli“ došao na područje općine Vareš radi osvajanja sela Stupni Do. Tom prilikom, optuženi Anić je, zajedno s ostalim pripadnicima pomenutih jedinica, sudjelovao u ubijanju 38 civila Bošnjaka iz sela Stupni Do.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*