Potvrđena peta optužnica protiv Sanadera, Čobankovića i Fiolića sve priznali u istrazi

Optužno vijeće Županijskoga sudu u Zagrebu potvrdilo je još jednu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

U posljednjoj istrazi pokrenutoj protiv Sanadera USKOK ga tereti zajedno s HDZ-ovim ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petrom Čobankovićem, bivšim zastupnikom HDZ-a i vlasnikom lanca mesnica Stjepanom Fiolićem te sudskim vještakom Matom Bitangom za nezakonitosti oko prodaje poslovne zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu teške 26,4 milijuna kuna.

Sanader se danas nije pojavio na sudu, a njegov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je kako njegov klijent odbacuje sve optužbe.

Odvjetnici Čobankovića i Fiolića izjavili su kako su oni sve priznali još u istrazi, ali USKOK u ovoj fazi ne pristaje na nagodbu. Četverooptuženi u ovom slučaju Mladen Mlinarević također je odbacio optužbe.

USKOK tvrdi da je Fiolić zgradu u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja prodao po cijeni znatno višoj cijeni od tržišne. U tome su mu, tvrde, pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković te suoptuženi Mladen Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo Ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna. Sanadera se tereti da je na užem kabinetu Vlade “pogurao” sklapanje spornog posla pa je Vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan, čime je državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Fiolić je nakon uhićenja u travnju ove godine priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Također je istražiteljima otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo.

Sanader je nakon podizanja optužnice, prokomentirao da je riječ o još jednom u nizu montiranih postupaka u “križarskom ratu” koji protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora od 10 godina za zloporabu položaja, ratno profiterstvo i primanje mita u aferi Hypo i Ina-MOL.

U tijeku je suđenje u slučaju Fimi media, gdje ga se zajedno s njegovom bivšom strankom i još nekoliko nekadašnjih HDZ-ovih dužnosnika tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Očekuje ga i suđenje zbog prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni Diokiju i TLM-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*