Povijesni proces u Francuskoj: Obitelj Kovač traži milijunsku odštetu od Karadžića, Mladića, Krajišnika i Plavšić

Prije pet i pol godina je francuski odvjetnik Ivan Jurašinović je pred francuskim sudom optužio Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić zbog stradanja jedne obitelji iz BiH u ratu. Sada se proces privodi kraju.

Svoju tužbu odvjetnik Jurašinović, koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine ali je rođen u Francuskoj, zasnovao je na činjenici da je Haaški tribunal, pred kojim se sudi osobama optuženim za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, prepustio nacionalnim sudovima postupke za obeštećenje žrtava. Pokrenuo je, dakle, prvi civilni postupak za ratnu reparaciju pred nekim europskim pravosuđem. I pritom je bio uporan i nepokolebljiv.

Trebalo je tridesetak rasprava i pet i pol godina procedura da Jurašinović dokaže da je francusko pravosuđe nadležno i obvezno provesti ovaj postupak. Najzad došao je trenutak da u prisustvu obitelji Kovač koju je zastupao, veleposlanika Bosne i Hercegovine Almira Šahovića i velikog broja novinara, pred Vijećem suda u Parizu iznese svoje završne argumente.

“Ja sam naglasio koliko je obitelj Kovač stradala u vrijeme rata, i optimist sam što se tiče ishoda ovog procesa, pogotovo što sam se uvjerio da su suci veoma zainteresirani za predmet. Čak se i tužiteljica u glavnom složila s našim zahtjevima, i vjerujem da će francusko pravosuđe priznati patnje mojih klijenata i njihov status žrtava,” rekao je za Deutsche Welle Jurašinović.

Ratna stradanja i traume obitelj Kovač još nije zaboravila. Otac obitelji i danas trpi psihičke posljedice tortura kojima je bio izložen kad su u travnju 1992. pripadnici Vojske Republike Srpske opkolili njihovu kuću u okolini Foče. Toliko je tada pretučen da su i članovi njegove obitelji i oni koji su to učinili mislili da je mrtav. Kuća im je spaljena sa svim što su imali, a oni, da bi spasili glavu, krenuli su na put izbjeglištva i utočište našli u gradu Angesu, gdje su prije šest godina i upoznali mladog odvjetnika koji je pokrenuo ovaj proces.

“U statutima Haaškog suda bez ikakve dvojbe piše da je taj sud nadležan za kaznena djela počinjena u ratu u bivšoj Jugoslaviji. Što se tiče obeštećenja, žrtve se moraju obratiti nacionalnim sudovima i pokrenuti civilni postupak. Svaka osoba koja zakonito boravi na europskom prostoru, odnosno u nekoj od zemalja Europske unije, može se obratiti nacionalnim sudovima. Dakle, ako imate zakonit boravak u Njemačkoj, možete se obratiti njemačkim sudovima, kao da ste Nijemac. Moji klijenti su Francuzi, i oni imaju zakonito boravište u Francuskoj. Zato se mogu obratiti francuskim sudovima”, kaže on.

Završne riječi pravnog zastupnika porodice Kovač bio je i posljednji čin ovog dugotrajnog procesa. Kaznena djela, za koja su optuženi Karadžić, Mladić, Krajišnik i Plavšićeva, ne zastarijevaju, rekao je on i podsjetio na klasičnu devizu svoje profesije: pravda je spora, ali i dostižna.

“Moji klijenti su žrtve etničkog čišćenja. Unižavani su, mučeni, prisiljeni na izgnanstvo, a imovina im je opljačkana i uništena. Oni će pred francuskim sudom postići pravdu, koju ne mogu ostvariti pred Haaškim tribunalom”, rekao je odvjetnik Jurašinović.

Na članovima vijeća suda u Parizu je sada da donesu odluku do 28. veljače, kad je zakazano posljednje ročište.

Izvor: Deutsche Welle

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*