Parlament BiH potvrdio Bevandin izbor za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Kandidat HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda dobio je podršku Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH kao kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Za njegov izbor glasovao je 31 zastupnik, dva su bila protiv i tri suzdržana.

Njegovo imenovanje su uz zastupnike HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Socijaldemokratske partije (SDP) Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SD), koje čine “veliku koaliciju”, podržali i zastupnici oporbe poput onih iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Protiv imenovanja bili su zastupnici iz Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića i Demokratske narodne zajednice (DNZ).

Potvrdom imenovanja u Predstavničkom domu Bevanda je stupio na dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara i on ima zadaću u roku od 30 dana imenovati ministre i zamjenike ministara, za čije imenovanje je također potrebna u parlamentu.

Prije toga je i parlamentarno Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH uvjerljivom je većinom podržalo kandidaturu Vjekoslava Bevande.

Predsjednik povjerenstva Božo Ljubić izjavio je kako je devet od trinaest članova podržalo Bevandu, jer je procijenjeno da on svojim referencama i iskustvom jamči kako će novi saziv vijeća ministara BiH biti u stanju uhvatiti se u koštac s osnovnim problemima u BiH.

“Bevanda, kao uvaženi financijski i bankarski stručnjak, dobar je izbor za čelnika vijeća ministara BiH”, kazao je Ljubić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*