Povlačenju hrvatskih vojnika iz Sirije prethodila su tri incidenta

hv-mirovna-misijaHrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović potvrdio je danas da je dobio izvješće o trima napadima na hrvatsku postrojbu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF), pri čemu je bila razoružana.

“Neki od tih podataka nisu za široku javnost, jer utječu na sigurnost naših vojnika, a sad kad su ovdje, nema razloga da se i o tome ne govori. Takvi incidenti koji se događaju u mirovnim misijama, oni nisu razlog povlačenja naših snaga, nego objava informacije koja je na potpuno drugačiji način artikulirala našu prisutnost i ugroženost naših vojnika na terenu”, rekao je predsjednik.

Dodao je da su hrvatski vojnici tamo bili percipirani kao nepristrani, međutim, objavljena informacija je u percepciji lokalnih snaga promijenjena.

“S obzirom na njihovu opremu i brojnost i prirodu misije to je bila jedina moguća odluka i valjalo ju je donijeti i sukladno Ustavu i zakonu, konzultirajući se s premijerom, zajednički smo odlučili, što je podržao i Hrvatski sabor i mislim da smo dobro odlučili”, smatra predsjednik Josipović.

“Uvijek moramo znati da te misije nisu izleti i da bez obzira na to koliko su neka područja naizgled možda i mirna, uvijek treba biti oprezan i najvažnija je stvar o kojoj moramo brinuti sigurnost naših vojnika i da nitko ne strada”, istaknuo je predsjednik Jospović.

“Povod za povlačenje hrvatskih vojnika iz UN-ove misije na Golanskoj visoravni definitivno su sigurnosni razlozi”, kazala je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u Hrvatskom saboru, odgovarajući jučer na pitanje dijela zastupnika jesu li točna medijska nagađanja da Hrvatska više nije zainteresirana za sudjelovanje u misijama pod okriljem UN-a te da se s Golanske visoravni povlači da bi smanjila proračunski deficit.

“Definitivno su sigurnosni razlozi bili ti zbog kojih smo se odlučili na odluku o povlačenju”, odgovorila je Višnja Tafra, podsjetivši da se na tom području u veljači dogodio niz ozbiljnih incidenata.

“Naši vojnici su u tom trenutku bili izloženi oduzimanju oružja i nakon toga se dogodilo da je donesena odluka o povlačenju”, naglasila je Tafra.

Naime, američki dnevni list The New York Times objavio je 25. veljače izvješće o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji, a nakon toga i da je ta objava bila povod povlačenju hrvatskog kontingenta iz mirovne misije na Golanskoj visoravni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*