Povratak u BiH: 91.297 obitelji želi se vratiti u prijeratna mjesta prebivališta

U BiH se u prijeratna mjesta prebivališta želi vratiti 91.297 obitelji, podaci su Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

U BiH treba obnoviti još 145.000 stambenih jedinica, a od toga je 43.000 zahtjeva već podneseno nadležnim institucijama, dok na terenu ima još 17.000 onih koji se nisu prijavili, najčešće zbog birokratskih procedura, navodi se u priopćenju ove nevladine organizacije.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, broj stvarnih povratnika iznosi 737.152, a 7.223 ljudi još živi u kolektivnim centrima širom BiH.

Kada je riječ o realizaciji projekta pod nazivom “Monitoring utroška javnih sredstava za održivi povratak u BiH” tijekom 2010. godine realizirano je oko 100 milijuna KM, a zbog neusvajanja proračun u 2011. godini oko 60 milijuna KM, dok je za 2012. godinu planirano izdvajanje do 60 milijuna KM.

Zbog smanjenih javnih sredstava za ovu namjenu, ali i zbog najave novih sredstava posredstvom donatorske konferencije i kreditnih zaduživanja BiH, od ključne je važnosti da povratnici definiraju svoje potrebe, ali i da prate da li se sredstva troše namjenski za rješavanje njihovih potreba, priopćeno je iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*