Požari u Hutovu blatu su podmetnuti!

Agonija Hutova Blata se nastavlja, veliki požar proteklih je dana progutao više od 2.000 hektara ili osamdeset posto površine močvarnog dijela Parka prirode.

Bljesak.info od dežurnog u Centru za motrenje o obavješćivanje općine Čapljina Miroslava Nikše doznaje da su se jučer tijekom dana i noćas pojavila još dva požara, koja su osim biljnog svijeta ugrozila objekte u Parku prirode, odnosno motel Karaotok i Upravna zgrada parka.

”Jučer oko 13:30 sati u Parku prirode Hutovo Blato, na djelu gdje proteklih dana nije bilo požara, pojavio se otvoreni plamen, koji je nošen jakom burom zahvatio veliku površinu trske i niskog raslinja. Vatra se proširila i na brdo zvano Ostvo, koje se nalazi u sklopu samog parka. Kako se vatra pojavila na novoj lokaciji u odnosu na prošle dane zaključujemo da je i ovaj požar podmetnut”, izjavio je Nikše za Bljesak.info.

Po njegovim riječima, Protupožarna postrojba općine Čapljna nadljudskim se naporima izborila sa vatrenom stihijom te na taj način spriječila da izgore motel ”Mogorjelo” i Upravna zgrada Parka, a spriječeno je i širenje vatre na obližnja naselja i kuće.

Ovaj požar trenutno je lokaliziran i pod kontrolom, snage Protupožarne postrojbe Čapljina tijekom cijelog dana obilazit će teren i nadzirati zgarište, na požarištu nema otvorenog plamena, ali i dalje se na nepristupačnim terenima vidi dim dogorijevanje niskog raslinja, piše Bljesak.info.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*