Pravosuđu BiH izručena Rasema Handanović zvana Zolja, osumnjičena za zločin nad Hrvatima u Trusini

Pravosuđu Bosne i Hercegovine iz SAD je izručena Rasema Handanović zvana “Zolja“, osumnjičena za ratne zločine počinjene u Trusini kod Konjica.

Na temelju zahtjeva Tužiteljstva BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, nakon provedene procedure, iz SAD-a je vlastima BiH izručena Rasema Handanović, zvana „Zolja, rođena 25. 9. 1972. godine u Sanskom Mostu, državljanka BiH.

Osumnjičena je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu proslijeđena u pritvor, te će biti predana postupajućem tužitelju Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

Osumnjičena Rasema Handanović, pod istragom je Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, te se kao bivša pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri stožeru Vrhovne komande Armije R BiH „Zulfikar“, sumnjiči za ratni zločin počinjen 16. 4. 1993. godine. u selu Trusina kod Konjica.

Rasema Handanović je osumnjičena da je sudjelovala u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, kada su počinjena ubojstva 18 civila i 4 bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali, te je ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece.

Rasema Handanović osumnjičena je da je 16. 4. 1993. godine osobno sudjelovala u strijeljanju 3 bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali i 3 civila, u zaseoku Gaj, selo Trusina.

Istragom u navedenom predmetu, Tužiteljstvo BiH je ustvrdilo da je osumnjičena nakon rata napustila BiH, te da se nalazi na teritoriju SAD. Nakon toga je Tužiteljstvo BiH prema pravosudnim institucijama Sjedinjenih Američkih Država uputilo zamolbu za njen pronalazak i izručenje pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Dana 27. 12. 2011. godine u 12:30 sati, osumnjičena Rasema Handanović je deportirana iz SAD-a, te predana vlastima BiH, a proces ekstradicije obavili su djelatnici Granične policije BiH.

Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnost pravosudnim i policijskim institucijama Sjedinjenih Američkih Država na pomoći u pronalasku i izručenju osumnjičene pravosuđu BiH – navedeno je u službenom priopćenju.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*