Predmet Haris Čaušević i drugi: Bugojanski bombaši tvrde da nisu krivi

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Haris Čaušević i drugi, optuženi Haris Čaušević, Adnan Haračić i Emin Osmanagić izjasnili su se da nisu krivi, priopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Optuženi Naser Palislamović nije pristupio današnjem ročištu, dok su se optuženi Haris Špago i Nedžad Keško odbili izjasniti o krivnji. Shodno tome, Sud je u skladu sa člankom 229. stav 4. Zakona o kaznenom postupku BiH, konstatirao da optuženi poriču krivnju.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 22. prosinca 2010. godine, optužnicu u predmetu Haris Čaušević i drugi, koja optužene Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića tereti za kazneno djelo terorizam, a optužene Emina Osmanagića, Harisa Špagu i Nedžada Kešku za kazneno djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela.

U optužnici se navodi da su optuženi Čaušević, Haračić i Palislamović, zajedno počinili teroristički čin nanošenja velike štete objektu Bosne i Hercegovine pri čemu je s umišljajem, života lišena jedna osoba. Riječ je o napadu na policijsku postaju u Bugojnu, pri čemu je smrtno stradao jedan policajac.

Optuženi su počinjenjem ovakvog čina za cilj imali prisiljavanje tijela vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine.

Optuženi Osmanagić, Špago i Keško, kako se navodi u optužnici, pružili su pomoć učinitelju kaznenog djela, prikrivanjem i na drugi način, za koje je zakonom Bosne i Hercegovine propisana kazna dugotrajnog zatvora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*