Predsjednički izbori u SAD: Barack Obama i sljedeće četiri godine u Bijeloj kući

Sljedeće četiri godine u Bijeloj kući – ostaje Barack Obama. Ukupno je osvojio 303 elektorska glasa, a njegov protivnik republikanac Mitt Romney – 206. Obama je pobjednik u 25, a Romney u 23 države, rezultati su projekcija. Demokrate su osvojile 158 mjesta u Predstavničkom domu, a republikanci 216. U Senatu, demokrate su osvojile 51 mjesto, dok su republikancima pripala 44 mjesta.

Obama ulazi u svoj drugi četverogodišnji mandat suočen sa teškim zadatkom rješavanja budžetskog deficita od 1.000 milijardi dolara, smanjenja 16.000 milijardi dolara nacionalnog duga, reforme skupih socijalnih programa i rješavanja blokada u američkom Kongresu, koji će vjerojatno zadržati isti stranački raspored u kojem demokrati imaju većinu u Senatu a republikanci u Predstavničkom domu.

Romney čestitao Obami na pobjedi

Kandidat Republikanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Mitt Romney, rekao je u obraćanju pristašama nakon objavljivanja izbornih rezultata da je obavio telefonski razgovor s pobjednikom Barackom Obamom i čestitao mu na pobjedi, javio je dopisnik agencije Anadolija.

“Živimo u vremenu punom izazova za Ameriku, nadam se da će predsjednik Obama biti uspješan u vođenju zemlje kroz ova vremena i štićenju naših interesa”, rekao je Mitt Romney.

On se zahvalio svima koji su ga podržali tokom kampanje.

“Naši lideri moraju biti jako oprezni i produktivni u vremenu u kojem živimio. Mislim pritom na sve, od nastavnika do vjerskih službenika. Narod mora biti ispred političkih interesa. Ja vjerujem u Ameriku i u narod Amerike”, poručio je Romney pojašnjavajući kako je u utrci za šefa države učestvovao jer je “zabrinut za Ameriku”.

Obama zahvalio biračima putem Twittera

Ovo se dogodilo zahvaljujući vama. Hvala!, naveo je američki predsjednik Barack Obama u poruci na Twitteru kojom je zahvalio biračima na podršci.

Svi smo zajedno u ovome. Tako smo vodili kampanju i pokazali kakvi smo. Hvala vam, nastavio je Obama u drugoj od poruka koje je uputio nakon što su ga američke TV mreže proglasile pobjednikom izbora. U trećoj puruci, Obama je napisao ‘Još četiri godine’, uz fotografiju na kojoj grli suprugu Michelle.

Obama je, osvojio Ohio (18), Michigan (16), Wisconsin (10), Pennsylvaniju (20), Minnesotu (10), New York (29), Massachusets (11), Maryland (10), New Hampshire (4), Vermonth (3), Conneticut (7), Delaware (3), Rhode Island (4), District Columbiju (3) Maine (4), Colorado (9), New Mexico (5), Kaliforniju (55), Washington (12) Oregon (7) i Havaje (4).

Romney je probijedio u North Carolini (15), Indiani (11), Missouriju (10), Kentuckyju (8), West Virginiji (5), te u republikanskim utvrdama Texasu (38), South Carolini (9), Georgiji (16), Oklahomi (7), Iowi (6), Mississippju (6), Alabami (9), Tennesseeju (11), Missouriju (10), Arkansasu (6), Kansasu (6), North Dacoti (3), South Dacoti (3), Nebrasci (5), Utahu (6), Montani (3), Arizoni (11) i Idahou (4).

Obama je osvojio Pennsylvaniju – tu je saveznu državu osvojio i 2008. godine, no iako je ona u zadnja dva desetljeća sklonija demokratima, Romney je uložio velike napore da pridobije tamošnje birače. Romney je Obami ‘preoteo North Carolinu (15).

Za Romneya glasali bijelci, za Obamu svi ostali

Republikanski kandidat Mitt Romney pobjeđuje u glasovima bijelaca, kod muških i ženskih birača, dok u svim ostalim etničkim skupinama vodi predsjednik Barack Obama, a Romney zaostaje s velikim postotkom, prema izlaznoj anketi Reuters/Ipsos objavljenoj nakon zatvaranja birališta u državama istočnog dijela SAD-a. Bijeli muški birači odabrali su Romneya s oko 20-postotaka prednosti nad Obamom, dok su bijeli ženski birači glasovali za bivšeg guvernera Massachusettsa s više od 10 postotaka prednosti nad Obamom.

Predsjednički kandidati bore se za 538 elektora. Za pobjedu je potrebno njih 270. Osim predsjedničkih provode se izbori za trećinu članova Senata, novi sastav 113. Kongresa, a u 38 država bit će postavljena 174 referendumska pitanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*