Predsjednik FBiH: Vrijeme je da Thompson održi koncert u Sarajevu!

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uložio je osobni autoritet kako bi podržao održavanje koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u Sarajevu. U razgovoru kojeg je prenio sarajevski tjednik Dani, prvi čovjek većeg bh. entiteta kazao je da postoje uvjeti za održavanje Thompsonovog koncerta u Sarajevu!

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti da Thompson gostuje u Sarajevu i zabrani, odnosno otkazivanju koncerta hrvatskog pjevača planiranog u glavnom gradu BiH prije četiri godine, Budimir je rekao:

– Ja mislim da je vrijeme za njegov koncert u Sarajevu. Mislim da ni prije četiri godine  nije bilo pravih razloga za zabranu. Ja inače vrlo često slušam njegove pjesme. U njegovim pjesmama ne mogu pronaći mržnju prema bilo kome. Da li je određen stav prema pjesmama ili bilo čemu drugom što je vezano za Marka Perkovića Thompsona, a to su stavovi nekih od posjetitelja njegovih koncerata, koji dođu s nacionalističkim obilježjima, razlog da se ne dogodi takav koncert u Sarajevu, moguće je da jesu, mada ja u tome ne vidim pravi razlog, jer ne može Marko Perković Thompson biti odgovoran za svakog čovjeka koji dolazi na njegov koncert, kakav će doći i što će raditi. Osobno sam bio na nekoliko njegovih koncerata, između ostalog i u Mostaru i ni na jednom od tih koncerata nije bilo incidenata i ne vidim zašto bi bilo incidenata u Sarajevu – kazao je predsjednik Federacije BiH.

Inače, Budimir je drugi čovjek HSP-a BiH, stranke koja je dio vladajuće koalicije u Federaciji BiH. HSP-ova himna je jedna od Thompsonovih pjesama.

– Thompsonove pjesme potiču ljubav prema svom narodu. A ako izazovu potrebu da se netko pojavi s takvim obilježjima, onda to zaista ne može biti pripisano njemu, nego tim pojedincima. Jedina poruka koju ja njima mogu poslati je da tim i takvim postupcima više štete nanose Thompsonu, a o pozitivnim efektima ne možemo ni u kom slučaju govoriti, niti na njih pojedinačno, niti na narod iz kojeg potiču – kazao je Budimir, komentirajući prisustvo simbola poražene ideologije iz Drugog svjetskog rata na koncertima hrvatskog pjevača.

Inače, nastupi Marka Perkovića Thompsona izazivaju kontroverze na mjegim mjestima zbog prisutnosti ustaške ikonografije među publikom na njegoim koncertima. Također, na internetu su se pojavile neoficijelne izvedbe ustaških pjesma poput “Jasenovac i Gradiška Stara”.

Marko Perković Thompson

Thompson je, inače, postao poznat još u ratu, zbog velikog hita o bojni Čavoglave – a prerađena verzija te pjesme napravljena je i za branitelje Sarajeva, grada koji je u prvoj polovini devedesetih bio pod opsadom snaga kontroliranih od optuženih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Thompsonov koncert u Sarajevu bio je planiran prije četiri godine. Do nastupa nije došlo zbog protivljenja javnosti, ali i zbog činjenice da e pokazalo da ne postoji doboljan interes publike kako bi se isplatilo organizirati veliki koncert u sarajevskoj dvorani Zetra, gdje svi troškovi organizacije takvog događaja prelaze nekoliko desetina tisuća eura.

5 Comments

  1. Kad sam vidio koliko ga mrze na Poskoku(srpskom portalu)
    odmah mi je miliji i draži.Inače nisam ljubitelj mjegove muzike ali ako Poskoku ne valja meni valja.Išao bih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*