Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresu na predstavljanju njemačkog akcijskog plana za integraciju

Povodom 5. integracijskog summita, održanog 31. siječnja 2012. u uredu kancelarke (Kanzleramt), predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresu u Njemačkoj (HSKNj) Mijo Marić je zajedno sa njemačkom kancelarkom Angela Merkel predstavio “Nacionalni akcijski plan za integraciju”, priopćio je HSKNj.

Na konferenciji za novinare nazočila je i državna ministrica za integraciju Maria Böhmer, ministrica pokrajine Thüringen Christine Lieberknecht i Ali Toprak.

“Nacionalni akcijski plan za integraciju” sadrži mjere za bolju integraciju osoba sa stranim korijenima u Njemačkoj, i koji se treba provesti u sljedećih 12 mjeseci. Na Integracijski summit (“Integrationsgipfel”) njemačka kancelarka Angela Merkel poziva predstavnike svih većih migrantskih skupina, te zastupnike svih društvenih skupina u Njemačkoj.

Osim kancelarke te za strance nadležne državne ministrice Maria Böhmer, nazočili su i savezni ministri Annette Schavan (obrazovanje), Kristina Schröder (obitelji), Hans-Peter Friedrich (unutarnji poslovi), te nekoliko zastupnika Bundestag-a, državnih tajnika, pokrajinskih ministara i gradonačelnika.

“Raduje me, da smo kao najvažniji lobistički organ i krovna udruga Hrvata mogli doprinijeti u izradi ovog za njemačko društvo vrlo važnog plana. Ujedno je to i dokaz za visok ugled HSKNj-a i Hrvata uopćenito kao vrijednog i poštenog naroda. Tek je nedavno kancelarka Merkel povodom njezinog dolaska u RH brojne iseljene Hrvate nazvala mostom između Njemačke i Hrvatske,” naglašava Marić.

Hrvati spadaju među najbolje integrirane strance u Njemačkoj: imaju najvišu kvotu maturanata, najviši postotak zaposlenosti žena, govore vrlo dobro njemački jezik i imaju najmanju kvotu nezaposlenosti. Ukupno žive u Njemačkoj 15 milijuna osoba sa stranim korijenima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*