Josipović: Gosti iz BiH dobrodošli u Hrvatsku, napisi lista iz Makarske `gotovo rasistički`

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pridružio se brojnim osudama teksta koji je objavljen u listu “Makarsko primorje” od 19. srpnja, a u kojem se na krajnje ružan način pisalo o brojnim gostima koji iz Bosne i Hercegovine dolaze na Makarsku rivijeru.

Predsjednik Jospiović reagirao je na, kako kaže, ” gotovo rasističke napise jednog makarskog lista o turistima iz Bosne i Hercegovine” te je susjedima poručio do su u Hrvatskoj dobrodošli prijatelji.

Naime, Josipović se putem popularne društvene mreže Facebook imao potrebu obratiti građanima i susjedima dati do znanja da su dobrodošli:

– Čitam, neki s prezirom i omalovažavanjem, gotovo rasistički, govore o turistima-gostima iz susjedne BiH. Svaki je gost dobrodošao u Hrvatsku, posebno prijatelji iz BiH. Uživajući u ljepotama Hrvatske, šire prijateljstvo, stvaraju nova poznanstva, ali i jačaju naše gospodarske rezultate. Ovdje većina ljudi ne mjeri goste samo po tome koliko im je debeo novčanik. Zato, dobro došli, dragi Bosanci i Hercegovci, poručio je Josipović.

“Njihov cilj je dočepati se dijela plaže…”

Podsjetimo i na sporni tekst koji je objavljen u lokalnim tjednim makarskim novinama pod naslovom “Gosti koji su višak”:

Nedjeljno jutro, između 6 i 6,30 sati uz jednu od najprometnijih bosanskohercegovačkih prometnica, onu koja iz središnje Bosne vodi prema GP Kamensko pokazala je gdje se nalazi makarski turizam. Samo u tih pola sata prema našim plažama otišlo je oko pedesetak autobusa punih jednodnevnih izletnika. Već sam izgled autobusa pokazivao je da se tu ne radi o gostima koji su spremni nešto i potrošiti na izletu. Njihov cilj je dočepati se dijela plaže, sunčati se i kupati te navečer natrag kući.

Putujući jednim od tih autobusa, svašta se može saznati. Tako i podatak da ovakav jednodnevni izlet najviše košta 30 DEM ili oko 15 eura. Cijena povratne karte od Bugojna do Makarske je 17 DEM ili 8,5 eura. Ostatak se potroši za voće koje se u Bosni može kupiti za jednu marku, osim grožđa koje košta tri marke za kilogram. Naravno da se u Bosni kupuju i ledeni čajevi i mineralne ili obične vode koje su također vrlo jeftine.

Sendviči se naprave u kućnoj radinosti kao i kava koja se donosi u termosicama. To sve košta desetak DEM ili pet eura što u konačnici daje cijenu od 25 do 30 DEM. Takvi gosti dođu, zauzmu mjesto na plaži, kupaju se i ugodno provedu dan. Eventualno se tuširaju što košta dvije kune u Makarskoj dok na našim ostalim plažama to je besplatno. Mokrenje obavljaju u moru, a WC koriste samo u krajnjoj potrebi. Vjerojatno nema jeftinijeg načina kako provesti ugodan dan na moru. U toj nepreglednoj koloni autobusa i vozila može se primijetiti da ih ima iz gotovo svih krajeva BiH, od Banjaluke i Bosanske Gradiške pa do Čitluka, Ljubuškog i Mostara.

Svatko neupućen mogao bi prema izgledu naših plaža tijekom vikenda zaključiti kako se radi o velikom broju gostiju i uspješnom turizmu. Situacija nije takva. Veliki broj gostiju koji dolaze vikendom nisu sastavni dio turizma. Oni dođu tuđim prijevozom, donesu sve što im je potrebno za piti i jesti, ne idu niti na kakve zabavne ili kulturne događaje niti ih trebaju, opterećuju komunalni sustav od parkiranja pa do prometa i kanalizacije i to sve besplatno.

Sve se svodi na to da su ovakvi gosti opterećenje bez ikakve koristi lokalnoj zajednici ili onima koji se bave turizmom. S druge strane problem je teško rješiv. Svatko može doći bilo autobusom, bilo osobnim automobilima i boraviti dio dana ili cijeli dan tamo gdje želi. Naravno da može koristiti sve javno dostupne sadržaje, kao što su to plaže, bez ikakve naknade. To što takvi posjetitelji smetaju gostima koji su u hotelima ili privatnom smještaju nije njihov problem.

To je hrvatski problem i problem turizma uopće. Takav turizam izgleda kada se mjeri samo brojem onih koji su došli ili brojem noćenja, a u zadnje vrijeme i dužinom kolona u Lučkom ili graničnim prijelazima. To su mali sastavni dijelovi turističke ponude. To sigurno nije turizam. Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete.

Ćurković tvrdi da nije htio nikoga uvrijediti

Teško da se za ovakvo stanje mogu optuživati gosti koji nam dolaze. Naš problem je bolja organizacija kojom bi se i od ovih gostiju naplatilo bar dio činjenice što koriste naše plaže i naše more. O kakvim mogućnostima se radi trebali bi odgovoriti sami turistički radnici. Ovakvo stanje sigurno nikome ne ide na ruku. Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati. Zato se moraju smisliti načini njihova prihvata i stavljanja u okvire gostiju koji su na dužem boravku – stoji tekstu kojeg je potpisao urednik lista Ivo Ćurković, a koji je, nakon što se oko svega podigla velika prašina, kazao da “nije imao namjeru nikoga uvrijediti”.

Ministarstvo turizma: Svi gosti dobrodošli!

Svi gosti u Hrvatskoj su dobrodošli, neovisno o zemlji iz koje dolaze, i ne postoje gosti prvog i drugog reda nego se prema svima mora jednako postupati, stajalište je Ministarstva turizma koje je danas priopćenjem za javnost reagiralo na, »sporni napis koji se pojavio u tjedniku ‘Makarsko primorje’, a gdje se gosti iz Bosne i Hercegovine spominju u negativnom kontekstu«.

Ističući da su stajalište o tome da su svi gosti u Hrvatskoj dobrodošli izrazili i nekoliko puta ranije, iz Ministarstva turizma, kako prenosi Hina, naglašavaju da se to svakako odnosi i na goste iz Bosne i Hercegovine, koji hrvatsku obalu i ove godine posjećuju u povećanom broju.

(Hrvatska riječ)

2 Comments

  1. Nedavno sam bio u Hrvatskoj i Hercegovini.U avnojskoj Hrvatskom vodise pataloska merznje. Hrvate iz B. i.Hercegevine. Dogu godine zivim izvan ti balkanski drzavica. Upitacovjeka u okolici zadra zasto mrzite Hrvate iz B. Hercegovine covjek zbunjen i nema odgovora. Priupitaga mosda ne cuje. Pa Zagrebacke novine pisu da se Hercegovci lopovi.Pa jesuli tebi ti Hercegovci ukrali sto.Prijatelju ugledaj se u Srbiji i Srbe u B i Hrcegovini.A vi nastavite i dalje vikati Hrcegovcisu lopovi.

  2. Kada su vec jednodnevni turisti iz BiH nepoželjni na tom dijelu rivijere,šta onda reći za Klek gdje turisti koji TROŠE svoj novac u Hvatskoj imaju samo prijepodne za ugodan odmor.Naime svako poslijepodne dolaze hrvatski građani iz Metkovića i okoline te igraju odbojke u plićaku tako da je ulazak u more skoro nemoguć.Turisti su u stalnoj opasnosti da li će ih udariti lopta ili neki od igrača.I sada se našao neko kome smetaju bosanci.Neka gospoda prvo riješe stvari sa svojim građanima ili možda hrvatski građani imaju pravo jednodnevnog dolaska na more i ometanja turista zagrantovano ustavom

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*