Predsjedništvo BiH odlučuje o mandataru Vijeća ministara

Predsjedništvo BiH tijekom iduća dva tjedna trebalo bi predložiti mandatara za sastav nove državne vlade, odnosno Vijeća ministara.

Kako je kazao Boris Buha, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, u ovoj instituciji počele sz međusobne konzultacije o provođenju i ispunjavanju procedure koja se odnosi na predlaganje kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

On je za Srnu rekao da bi Predsjedništvo BiH do kraja ove ili početka idućeg tjedan trebalo dostaviti SIPA-i i SIP-u listu kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara.

Kako još nije postignut dogovor o tome ko će činiti parlamentarnu većinu, što je pokazao i vrlo buran i neizvjestan nastavak konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, u ovom trenutku čak nije poznato ni iz koje bi stranke mogao biti budući predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Ova pozicija, po nepisanom pravilu rotacije, pripada Hrvatu, jer su u prethodna dva mandata na čelu vijeća ministara bili Bošnjak Adnan Terzić i Srbin Nikola Špirić. Dvije stranke koje su dobile najviše hrvatskih glasova, HDZ BiH i HDZ 1990 insistiraju da na poziciji predsjedatelja Vijeća ministara bude njihov kandidat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*