Predsjedništvo BiH ratificiralo Ugovor o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj u srijedu u Sarajevu donijelo Odluku o ratifikaciji Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o dvojnome državljanstvu, doznaje Hrvatska riječ.

Također, Predsjedništvo BiH je temeljem pisma Catherine Ashton, visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, upućenog članovima Predsjedništva BiH, donijelo Odluku kojom se i formalno potvrđuje imenovanje Petera Sorensena za specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) u BiH, i kojom se Sorensenu daju privilegije i imunitet sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

Kada je riječ o Ugovoru o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH on je zaključen još 29. ožujka 2007. godine, ali je njegovu ratifikaciju odgodilo protivljenje bivšeg bošnjačkog člana “kolektivnog šefa” bh. države Harisa Silajdžića. Bit spora odnosi se na kontroverznu odredbu Zakona o državljanstvu BiH kojom državljani BiH gube taj status ukoliko prime državljanstvo zemlje s kojom Bosna i Hercegovina nema potpisan bilateralni sporazum kojim bi bilo regulirano ovo pitanje.

Produžen mandat EUPM-u

Nadalje, Predsjedništvo BiH je, sukladno Sporazumu između Europske unije i Bosne i Hercegovine o aktivnostima Misije policijskih snaga Europske unije (EUPM) u Bosni i Hercegovini, prihvatilo produžetak Policijske misije Europske unije do lipnja 2012. godine.

Odluke o generalima

Predsjedništvo BiH je donijelo  i Odluku o određivanju vršitelja dužnosti na generalskim pozicijama u Oružanim snagama BiH za: brigadnog generala Antu Jeleča za vršitelja dužnosti zamjenika načelnika Združenog stožera za resurse Oružanih snaga BiH, brigadnog generala Ivicu Jerkića za vršitelja dužnosti zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH, i brigadnog generala Tomu Kolendu za vršitelja dužnosti zapovjednika 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*