Predsjedništvo SDP-a BiH podržalo dogovor SDP-a BiH i HDZ-a BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas je u Sarajevu održalo sjednicu čiji je naglasak bio na analizi aktualne političke situacije.

U tom pravcu, podržan je dogovor delegacija SDP-a BiH i HDZ-a BiH o budućoj suradnji te dvije stranke te namjera da se do kraja ovog mjeseca izvrše rekonstrukcije svih vlada gdje to već nije urađeno.

U okviru ovog dogovora potpisana su dva dokumenta te definiran konkretan red poteza koji treba da rezultiraju rekonstrukcijom vlada na svim nivoima gdje je to moguće, priopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.

Prvi dokument definira prioritete djelovanja Vlade i parlamentarne većine na razini Federacije BiH u 12 točaka, dok drugi dokument je Protokol o suradnji SDPBiH i HDZ -a BiH u periodu 2012.-2014. godina na razini BiH, odnosno Federacije BiH, kao i dvije županije u kojima već ove dvije stranke imaju uspostavljenu suradnju, a to su Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) i Srednjobosanska županija (SBŽ).

SDPBiH je, kako navode iz te političke stranke, postignutim dogovorom potvrdio svoju multietničnost, imajući u vidu da će u rekonstruisanoj Vladi SDP imati ministre iz reda sva tri konstitutivna naroda i iz reda ostalih.

Također, postignuti dogovor pomiruje građanski i nacionalni koncept što je u postojećim okolnostima jedino i moguće u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo SDPBiH također je istaknulo da podržava intenziviranje rada na finalnom usuglašavanju stavova i principa u vezi sa presudom u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, u skladu s ranije jasno utvrđenim stavovima.

Na sjednici Predsjedništva je spomenuto pitanje pada Vlade Bosansko-podrinjskog županije te je ocijenjeno da je dosadašnja vlada te županije predvođena SDP-om dobro radila svoj posao, posebno u oblasti zapošljavanja, gdje su veoma vidljivi rezultati.

Stav Predsjedništva SDP-a je da vlada koju će formirati nova skupštinska većina, a u kojoj neće biti SDP-a, neće biti uspješna kao prethodna.

Unatoč tome, SDP će poštovati osnovne principe demokracije i neće blokirati formiranje Vlade BPŽ-a od demokratski konstituirane skupštinske većine, kaže se u priopćenju Centra za informiranje SDPBiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*